DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Andris Sprūds vizītē uzņems Nīderlandes, Zviedrijas un Norvēģijas vēstnieces

Ceturtdien, 19. oktobrī, aizsardzības ministrs Andris Sprūds tiksies ar Nīderlandes Karalistes vēstnieci Klaudiju Magdalenu Njo Pītersi (Claudia Magdalena Njoo Pieterse), Zviedrijas Karalistes vēstnieci Kārinu Hēglundi (Karin Höglund) un Norvēģijas Karalistes vēstnieci Īni Morengu (Ine Måreng).

Tikšanās laikā ar Nīderlandes vēstnieci tiks apspriesta šī brīža situācija Ukrainā un reģionālie draudi, sasniedzamie rezultāti līdz nākamajā gadā plānotajam NATO aizsardzības ministru samitam Vašingtonā, aizsardzības industrijas jautājumi, kā arī Latvijas un Nīderlandes divpusējā sadarbība aizsardzības jomā.

Nīderlande sniedz atbalstu NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra (STRATCOM) darbībai Rīgā, kā arī iegulda Baltijas reģiona aizsardzības stiprināšanā NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas ietvaros un piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupās (eFP) Lietuvā un Rumānijā. Papildus tam, Latvijai un Nīderlandei ir cieša sadarbība Lielbritānijas vadīto Apvienoto reaģēšanas spēku (Joint Expeditionary Force) formātā, Pastāvīgās strukturētās sadarbības (Permanent Structured Cooperation, PESCO) ietvaros, kā arī militāro iepirkumu jomā. Nīderlande arī apņēmusies ziedot Ukrainai savus F-16 iznīcinātājus.

Tiekoties ar Zviedrijas vēstnieci, A. Sprūds pārrunās abu valstu sniegto atbalstu Ukrainai un aktuālo progresu Zviedrijas ceļā uz dalību NATO, kā arī nupat Briselē notikušās NATO Ziemeļu grupas tikšanās rezultātus. Latviju un Zviedriju vieno ilgstoša sadarbība vairākās jomas, kā arī kopīgs skatījums un demokrātiju un reģiona drošību.

Savukārt ar Norvēģijas vēstnieci tiks diskutēts par reģiona drošības situāciju un palīdzību Ukrainai, tai skaitā arī Norvēģijas apņemšanos ziedot Ukrainai F-16 iznīcinātājus. Amatpersonas pārrunās arī secinājumus pēc NATO Ziemeļu grupas tikšanās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI