DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide
1
1

Parakstīs Latvijas–Ukrainas digitālo memorandu

Satiksmes ministrs Kaspars Briškens un Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs trešdien, 18. oktobrī, foruma “5G Techritory” ietvaros parakstīs Latvijas–Ukrainas digitālo memorandu.

Šonedēļ Rīgā “5G Techritory” starptautiskās konferences laikā norisināsies Latvijas un Ukrainas augsta līmeņa pasākums, kas vērsts uz sadarbības potenciāla attīstību un partnerību veidošanu starp Latviju un Ukrainu valsts digitālizācijas attīstības jomā jau tagad un pēc kara beigām, iesaistot politikas veidotājus un lēmumpieņēmējus, akadēmisko vidi, nevalstisko sektoru, uzņēmumu atbalsta organizācijas, kā arī uzņēmumus.

Pasākuma ietvaros trešdien, 18. oktobrī, laikā no plkst. 09.40 līdz plkst. 10.00 “Radisson Blu Latvia Conference & Spa Hotel” konferenču centrā (Elizabetes ielā 55) satiksmes ministrs Kaspars Briškens klātienē un Ukrainas premjerministra vietnieks Mihailo Fedorovs (Mykhailo Fedorov) attālināti teiks svinīgu uzrunu un parakstīs Latvijas-Ukrainas digitālo memorandu. Tā mērķis ir apliecināt abu valstu gatavību attīstīt sadarbību digitalizācijas, elektronisko sakaru un radiofrekvenču spektra, platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstības un inovāciju jomā.

Abas puses, parakstot memorandu, apņemas atbalstīt Ukrainas platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras atjaunošanu, analizēt un meklēt risinājumus platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras modernizācijai, īstenojot ilgtspējīgu, drošu, uz cilvēkiem orientētu un iekļaujošu interneta savienojamību, veicināt integrāciju ES elektronisko sakaru jomā, sniegt konsultācijas un dalīties pieredzē regulatīvā pamata izstrādē saskaņā ar ES un pasaules labāko praksi.

Vienlaikus puses ir vienojušās stiprināt mobilo sakaru tīklu un uzlabot tā kvalitāti Ukrainā, tostarp uzsākot 5G tehnoloģijas, izmantojot datu analīzi un sabiedrisko apspriešanu, atbalstīt Ukrainu starptautiskajā digitālajā vidē un piedalīties ITU, CEPT, BCO tīklā, sekmēt Ukrainas dalību ES starptautiskās tehniskās palīdzības programmās un projektos, jo īpaši Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumentā (EISI), organizēt ekspertu un abu pušu pārstāvju kopīgus pasākumus, darba sanāksmes u.tml.

Tāpat memorands paredz pētīt sadarbības iespējas attiecībā uz platjoslas interneta piekļuves infrastruktūras attīstību Ukrainas dzelzceļa un autoceļu maršrutos, ņemot vērā Latvijas pieredzi ar “Rail Baltic” projektu.

Latvijas–Ukrainas sadarbības attīstības pasākums iegūs vēl īpašāku nozīmi tādēļ, ka, kamēr mediju vidē pārsvarā dominē virsraksti par kara postu un tā sekām Ukrainā, pasākuma laikā uzsvars tiks likts uz Ukrainas spēju atjaunoties un attīstīties jau tagad, apliecinot paveikto ar konkrētiem piemēriem un ieskicējot nākamos soļus ar potenciāliem risinājumiem.

Vienlaikus šis pasākums sniegs vērtīgu platformu dažādu ieinteresēto pušu – valdību, universitāšu, NVO un uzņēmumu – sadarbībai, kā arī pieredzes un zināšanu apmaiņai. Tādējādi tas veicinās ne tikai Ukrainas, bet arī visas Eiropas digitālo attīstību un izaugsmi, arī Latvijai dodot vērtīgu pieredzi un atziņas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI