DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Aizvadīts EPALE Kopienas konferences un Pieaugušo izglītības dienu ietvaros rīkotais seminārs

Ceturtdien, 12. oktobrī, norisinājās Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) EPALE Nacionālā atbalsta dienesta sadarbībā ar Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju (LIKTA) organizētais tiešsaistes seminārs “Prasmju nākotne” par digitālo prasmju aktualitātēm un to nozīmīgumu darba tirgū. Seminārs norisinājās EPALE Kopienas konferences un Pieaugušo izglītības dienu ietvaros, un interesentiem semināra ieraksts pieejams EPALE Facebook lapā: https://www.facebook.com/EPALE.LV/videos/862179475090813.  

Seminārā “Prasmju nākotne” uzstājās seši pieaugušo izglītības un digitālo prasmju eksperti no IZM, EPALE kopienas, LIKTA, Latvijas Darba devēju konfederācijas un CERT.lv, kas dalījās aktualitātēs par EPALE Kopienas konferenci un EPALE Latvija misiju, digitālo prasmju tendencēm un aktualitātēm Eiropas un Latvijas mērogā, kiberdrošību, atbalsta programmām digitālo prasmju apguvei Latvijā, kā arī prasmēm, kas būtiskas darba tirgū un digitālo prasmju novērtēšanas metodoloģijām un rīkiem.

Latvijas darba devēju konfederācijas Izglītības un nodarbinātības jomas vadītāja, Nozaru ekspertu padomju nacionālā koordinatore Anita Līce savā uzrunā par darba tirgum nepieciešamajām prasmēm nākotnē akcentēja to, ka “profesionālai pilnveidei jākļūst par pieaugušo un darba devēju ikdienu”. Savukārt Latvijas informācijas un komunikācijas asociācijas valdes locekle un Digitālo prasmju partnerības koordinatore Māra Jākobsone uzsvēra, ka “svarīgi saprast, ka tehnoloģijām mainoties un attīstoties, nemainās pamatvērtības – digitālo prasmju programmu kvalitāte, prasmju pieejamība ikvienam un mācību rezultātu  objektīva novērtēšana un atzīšana!”

Semināra programma:

  • “EPALE Kopienas konference un EPALE Latvija misija”, Oksana Soročina, Izglītības un zinātnes ministrijas īstenotā Eiropas Komisijas Erasmus+ programmas projekta “EPALE Nacionālais atbalsta dienests” vadītāja;
  • “Digitālo prasmju tendences un aktualitātes Eiropā un Latvijā”, Māra Jākobsone, Nacionālās Digitālo prasmju partnerības koordinatore, LIKTA valde;
  • “Kiberdrošības prasmju resursi”, Daina Ozoliņa, CERT.LV eksperte;
  • “Atbalsta programmas digitālo prasmju apguvei Latvijā”, Gunta Arāja, IZM Struktūrfondu departamenta direktora vietniece profesionālās izglītības un mūžizglītības attīstības jomā;
  • “Darba tirgum nepieciešamās prasmes”, Anita Līce, Latvijas Darba devēju konfederācija;
  • “Digitālo prasmju novērtēšanas metodoloģijas un rīki”, Andra Krasavina, LIKTA projektu eksperte.

Jau ziņots, ka 2023. gads ir pasludināts par Eiropas Prasmju gadu  (European Year of Skills) un tā ietvaros tiek rīkoti dažādi pasākumi, kas dod jaunu impulsu mūžizglītībai, sekmē iedzīvotāju un uzņēmumu pilnvērtīgu iesaisti zaļajā un digitālajā pārejas procesā, kā arī sniedz atbalstu inovācijām un konkurētspējas paaugstināšanai. Arī šis seminārs norisinājās EPALE Kopienas konferences un Pieaugušo izglītības dienu ietvaros kā viena no Eiropas Prasmju gada aktivitātēm.

Pieaugušo izglītības dienu laikā tika aktualizēti jautājumi par to, kas sagaidāms digitālo prasmju jomā, kad gaidāmi Eiropas digitālo prasmju sertifikāti, kādus kiberdrošības resursus varam izmantot, kādas digitālo prasmju programmas pieejamas Latvijā, kādas prasmes sagaida darba devēji un kā novērtēt digitālo prasmju līmeni un kur meklēt resursus. Pieaugušo izglītības dienu pasākumos piedalījās izglītojamie, pieaugušo izglītotāji, profesionālās izglītības iestādes, darba devēji un darba ņēmēji, kā arī citi interesenti, kas iesaistīti digitālo prasmju veicināšanā. Gūtās atziņas un viedokļi ļaus arvien vairāk pievērst uzmanību savu individuālo, kā arī kolektīvo prasmju attīstībai nākotnē.

Pieaugušo izglītības dienas  un ar to saistītās norises Latvijā tiek organizētas Izglītības un zinātnes ministrijas Erasmus+ projekta “EPALE Nacionālais atbalsta dienests” ietvaros un LIKTA īstenotā Eiropas Komisijas pasūtījuma Nr. 2020-LV-IA-0217 “European Platform for Digital Skills and Jobs in Latvia” ietvaros.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI