DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Saeima lems par procentu likmes samazinājumu hipotekārajiem kredītiem

Saeima ceturtdien, 12.oktobrī, lems par Patērētāju tiesību aizsardzības likuma grozījumiem, kas paredz hipotekāro kredītu līgumiem uz vienu gadu par 50 procentiem samazināt aizņēmuma likmi. Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija lūgusi rīt nodot šo likumprojektu izskatīšanai komisijā un izskatīt to pirmajā lasījumā.

Deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā skatīs izmaiņas valsts robežas likumā, kas paredz noteikt ilgāku virsstundu darba laiku darbiniekiem valsts robežas apsardzībā. Tāpat galīgajā lasījumā Saeima skatīs grozījumus, ar kuriem plānots Administratīvās atbildības likumā paredzēt izņēmumu aviācijas jomas administratīvo sodu maksimālo apmēru noteikšanai atbilstoši nozares specifikai.

Otrajā lasījumā deputāti skatīs grozījumus likumos, kas paredz likvidēt Juridiskās palīdzības administrāciju, tās funkcijas un uzdevumus nododot Tiesu administrācijai.

Deputāti rīt pirmajā lasījumā lems par grozījumiem Pacientu tiesību likumā, kas paredz uzlabot pacientu tiesību ievērošanu. Saeima arī skatīs izmaiņas Fizisko personu reģistra likumā, ar ko plānots atvieglot ārzemnieku reģistrāciju Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē.

Saeimai būs jālemj par 13 471 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Slimības lapu 100 procentu apmērā no neto algas un apmaksāt no sociālā budžeta” un 14 218 Latvijas pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Nekavējoties palielināt bērna piedzimšanas pabalstu un kopšanas pabalstu” turpmāko virzību.

Deputāti rīt lems, vai izskatīšanai komisijās nodot arī vairākus jaunus likumprojektus, tostarp Izglītības likuma grozījumus, kas izglītības iestādēm paredz tiesības ierobežot vai aizliegt mobilo telefonu un viedierīču lietošanu skolās, tostarp starpbrīžos.

Saeimai būs jālemj, vai nodot izskatīšanai komisijās Bērnu tiesību aizsardzības likuma grozījumus, kas paredz pārbaudīt bērna privātās mantas, ja izglītības iestādei ir aizdomas par aizliegto lietu un vielu lietošanu un tas apdraud citu bērnu veselību un dzīvību.

Tāpat deputāti vērtēs, vai nodot komisijām grozījumus Autopārvadājumu likumā, ar ko iecerēts veicināt nodokļu nomaksas disciplīnu pasažieru komercpārvadājumu jomā, kā arī pastiprināt administratīvo atbildību, tostarp par kabotāžas pārvadājumu un tahogrāfu izmantošanas pārkāpumiem.

Saeimas Prezidija apstiprinātajā sēdes darbakārtībā ir iesniegtas izmaiņas, tostarp Saeimas lēmuma projekts par atbalstu Izraēlai saistībā ar “Hamas” uzbrukumiem un pieprasījums veselības ministram par Palestīnas iedzīvotāju plānoto nodarbinātību un studiju iespējām Latvijā.

Tāpat deputāti lūguši rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut pieprasījumu iekšlietu ministram par saņemtajām terorisma draudu vēstulēm skolās un bērnudārzos, kā arī lēmuma projektu par Latvijas Republikas apņemšanos nepievienoties Eiropas Padomes Konvencijai par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Apstiprinātajā sēdes darbakārtībā ir iekļauti 23 jautājumi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI