DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Vērienīgā diasporas tautastērpu izstāde pieejama visā pasaulē

Plaši apmeklētā muzeja “Latvieši pasaulē” izstāde “Uzvilkt Latviju. Latvieša tautastērps pasaulē” pieejama digitāli visā pasaulē gan latviešu, gan angļu valodā https://uzvilktlatviju.lapamuzejs.lv/. Izstādes virtuālā versija ir augstvērtīgs, plašai sabiedrībai pieejams izpētes un izglītības materiāls bez laika un telpas ierobežojuma.

Izstādē 40 daudzveidīgi tautastērpi atklāj to darināju un valkāju pieredzi Eiropā, Austrālijā un abās Amerikās. Izstādi papildina arī divi tautastērpi no Krievijas – ar grūtībām atvesti no Baškīrijas un Omskas, par spīti kara pārtrauktajiem sakariem. Izstādi kuplina gan bēgļu gaitās līdzi paņemti un no kara materiālu pārpalikumiem bēgļu nometnēs veidoti tērpi, gan trimdā pašu darināti un no paaudzes paaudzē nodoti tautastērpi. Daļa izstādes tērpu ir pašu rokām trūcīgos apstākļos darināti un apliecina to gatavotāju izdomu – krekls no izpletņu zīda, brunči no pārkrāsotas segas, saktas no lidmašīnu stikla un rotas no ūdens boileru kapara. Turpretī citi  tautastērpi apliecina latviešu daiļamatniecības meistarību un tās daudzveidību – atšķirta no Latvijas tā diasporā ieguvusi jaunu nozīmi un citas izpausmes. Tautastērpus papildina priekšmeti un fotogrāfijas, kas atklāj, cik dažādiem mērķiem tautastērpi kalpojuši. Tos vilka ne tikai kāpjot uz skatuves, bet arī kā svētku apģērbu nozīmīgos dzīves notikumos – kāzās, arī izlaidumos. Tautastērpi trimdā bija arī iecienīts demonstrantu apģērbs – tie bija koši, atšķirīgi un pamanāmi. Tautastērpi mītņu zemēs reprezentēja Latviju – pieņemšanās, politiķu vizītēs, multikulturālās izstādēs un festivālos tie rādīja latviešu kultūru un vēsturi citām tautām.

Katram tērpam digitālajā izstādē veltīta atsevišķa lapa. Tajā tautastērps aplūkojams gan kā muzeja eksponāts šodien, gan vēsturiskā uzņēmumā – kādreizējā valkātāja mugurā. Pietuvinātas tērpa detaļu fotogrāfijas ļauj izpētīt un novērtēt rokdarbu daudzveidību. Turklāt izstādi bagātina arī audiostāsti, kas tērpos palīdz pamanīt neparasto. Tos ierunājušas lieliskas balsis – Liene Sebre latviešu un Iveta Ivansone angļu valodā.

Izstāde kā aizraujošs un krāšņs ceļojums diasporas tautastērpu pasaulē veidota plašam interesentu lokam: tā ne tikai atspoguļo tautastērpu daudzveidību un dažāda veida rokdarbus, bet ļauj ielūkoties arī mūsu tautiešu raibajā dzīvesstāstu klāstā 20. gadsimta dramatisko vēstures notikumu kontekstā. Iedziļināties vairāk ļauj izstādes laikā notikušo lekciju un diskusiju video ieraksti.
Savukārt skolām un izglītības mērķiem par noderīgu resursu kļūs izkrāsojamās lapas un papīra lelles, kuras var ietērpt dažādu novadu tērpos, mācoties atšķirt svārkus no brunčiem un tādējādi apgūstot tautastērpa daļu nosaukumus.

Izstādes veidotāji

  • Muzejs un pētniecības centrs “Latvieši pasaulē”
  • Kuratores: Marianna Auliciema, Ieva Vītola
  • Konsultācijas: Anete Karlsone, Lauma Cenne
  • Digitālās izstādes dizains: Jeremy Smedes

Izstādes digitālā versija izveidota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem Diasporas NVO atbalsta programmas ietvaros.

Izstādes atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Sabiedrības integrācijas fonds, Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latviešu fonds, Rīgas valstspilsētas pašvaldība, Ritas Grīslis-Sējas piemiņas ziedojums.

FOTO: Mārtiņš Ziders

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI