DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. septembrī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Latvijā aktīvi norisinās devītā Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļa

Šogad no 18. septembra līdz 8. oktobrim Latvijā un citās Eiropas valstīs jau devīto gadu pēc kārtas norisinās Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļa 2023 (angliski – European Sustainable Development Week, ESDW 2030). Tas ir ievērojams notikums, kura galvenais mērķis ir veicināt starptautiska līmeņa zināšanu apmaiņu un dalīšanos ar labas prakses piemēriem ilgtspējas attīstības veicināšanā.

Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļa popularizē uz ilgtspējīgu attīstību vērstas iniciatīvas un projektus, sniedzot ieguldījumu 2015. gadā apstiprināto ANO 17 ilgtspējīgas attīstības mērķu īstenošanā. Šajā pasākumā tiek izceltas iesaistīto valstu un dalībnieku aktivitātes un iniciatīvas ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā, tādējādi aicinot vairāk domāt par resursu atbildīgu pielietojumu ilgtermiņā.

ESDW nedēļā ik gadu notiek vairāki tūkstoši pasākumu, ko īsteno sociāli atbildīgi iedzīvotāji, organizācijas, iestādes un uzņēmumi, rūpējoties par planētas, cilvēku un zemes resursu nākotni visā Eiropā. Arī Latvija aktīvi īsteno šos 17 ilgtspējīgas attīstības mērķus un rūpējas par ilgtspējīgas nākotnes veidošanu. Šogad Latvijas valsts iestādes, uzņēmumi, biedrības, kā arī cilvēki individuālā līmenī, ņemot vērā savas vērtības un iespējas, īsteno pasākumus, hakatonus, seminārus, vebinārus un citas aktivitātes šī notikuma ietvaros.

Lūk, tikai dažas no aktivitātēm, kurās Jūs vēl varat paspēt piedalīties un uzzināt par ilgtspējīgiem risinājumiem savas un planētas dzīves uzlabošanai:

  • 29. septembrī plkst. 12.00 starptautiskajā izstāžu centrā “Ķīpsalā” Rīgas Tehniskā universitāte organizēs lielāko prāta vētru pasaulē, mēģinot pārspēt pasaules Ginesa rekordu – piesakies arī Tu!
  • 2. oktobrī plkst. 12:00 Eiropas Savienības mājā Valsts izglītības satura centrs organizē semināru “Digitālā enerģija ikdienā - zināt un lietot gudri”. Semināra laikā nozares eksperti sniegs informāciju par aktualitātēm Eiropas Zaļā kursa īstenošanā un globālo ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanā, kā arī skaidros digitālo ierīču un to izmantošanas paradumu ietekmi uz vidi. Profesionālo izglītības iestāžu pedagogi dalīsies pieredzē par digitālās enerģijas pārvaldības prasmju iekļaušanu mācību saturā un digitālās CO2 pēdas kalkulatora izmantošanu.
  • Latvijas Ūdensapgādes un kanalizācijas uzņēmumu asociācija (LŪKA) šī gada 3. oktobrī organizēs bezmaksas semināru, kurā tiks apspriesti jautājumi par krāna ūdens lietošanu uzturā un mītiem par to, kā arī uzzināsi, cik daudz varēsi ietaupīt, lietojot mūsu pašu dzeramo ūdeni, iztiekot bez plastmasas pudelēm.
  • Latvijas Korporatīvās sociālās atbildības platforma 5. oktobrī rīko mācību programmu "Atbildīga biznesa vēstneši", kurā uzzināsi vairāk par ilgtspējīgas attīstības mērķiem un ilgtspējību biznesā. Pietikties var līdz 28. septembrim.
  • 5. oktobrī Valmieras novada pašvaldība organizē semināru “Klimatneitralitāte un ilgtspēja uzņēmumos”. Seminārā tiks apskatīti dažādi jautājumi, sākot no enerģijas izcelsmes līdz CO2 verifikācijai un aprēķinam. Noteikti vērts piedalīties! Interesentiem jāpiesakās līdz 4. oktobrim, aizpildot pieteikuma anketu.
  • No 6. oktobra līdz 8. oktobrim Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts sadarbībā ar vadošiem Latvijas uzņēmumiem un organizācijām rīko starptautisku ūdeņraža tematikai un veltītu pasākumu “Hydrogen X Future Hackathon” ar galveno balvu – 3000 eiro! Dalība hakatonā ir bez maksas. Pieteikšanās līdz 29. septembrim.

Par šiem un daudziem citiem Latvijā organizētiem pasākumiem plašāku informāciju varat iegūt apmeklējot Eiropas Ilgtspējīgas attīstības nedēļas oficiālo mājaslapu.

ESDW organizē Vīnes Ekonomikas un biznesa universitātes Ilgtspējas vadības institūts Eiropas ilgtspējīgas attīstības tīkla (ESDN) darbības ietvaros sadarbībā ar ESDW dalībvalstu kontaktpunktiem. Savukārt Latvijā ESDW kontaktpunkta funkcijas veic Valsts kanceleja, kas šā gada 1. martā pārņēma no likvidētā Pārresoru koordinācijas centra tādas funkcijas kā Latvijas ilgtspējīgas attīstības plānošana, valdības deklarācijas izpildes uzraudzība, kā arī valsts kapitālsabiedrību pārvaldība u.c.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI