DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: vienotai Baltijas valstu koordinācijai pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā ir izšķiroša nozīme

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

19. jūlijā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apmeklēja Lietuvu. Oficiālās vizītes laikā Valsts prezidents tikās ar Lietuvas Republikas prezidentu Gitanu Nausēdu (Gitanas Nausėda) un Lietuvas Seima priekšsēdētāju Viktoriju Čmilīti-Nilsenu (Viktorija Čmilytė-Nielsen), lai pārrunātu NATO Viļņas samitā pieņemtos lēmumus un Baltijas reģiona drošību, enerģētikas drošības jautājumus, kā arī Latvijas un Lietuvas sadarbības stiprināšanas iespējas.

“Latvija un Lietuva ir cieši partneri ar aktīvu politisko un ekonomisko dialogu. Mūsu valstīm ir vienādas intereses, īpaši drošības un aizsardzības spēju stiprināšanā, Baltijas reģiona enerģētiskās drošības un neatkarības nodrošināšanā un visa veida atbalsta sniegšanā Ukrainai. Tāpat abas valstis saista kopīga Eiropas Savienības (ES) un NATO darba kārtība,” sacīja E. Rinkēvičs.

Valsts prezidents pauda nostāju, ka Lietuva ir vērtīgs partneris attiecībā uz drošības un aizsardzības sadarbību. “NATO Viļņas samits ir vērtējams kā veiksmīgs mūsu reģionam un globālajai drošībai. Šis samits ieies vēsturē kā nozīmīgs solis NATO un Ukrainas partnerībā. Mēs būsim kopā ar Ukrainu tik ilgi, cik nepieciešams, sniedzot visu nepieciešamo divpusējo atbalstu. Arī NATO ir jānodrošina Ukrainas ilgtermiņa drošība un spējas atturēt Krieviju no atkārtotas agresijas,” akcentēja Valsts prezidents.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka sadarbība starp Latviju un Lietuvu sniedz lielu ieguldījumu reģionālajā vienotībā un attīstībā un tai ir izšķiroša nozīme pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos. “Mēs novērtējam visus esošos mūsu sadarbības un koordinācijas formātus svarīgos reģionālajos un starptautiskajos jautājumos. Aktīvai un vienotai Baltijas valstu koordinācijai pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā ir izšķiroša nozīme. Tādēļ vēlos cieši sadarboties ar Lietuvu Baltijas valstu trīspusējās sadarbības labā,” apliecināja Valsts prezidents.

Oficiālās vizītes laikā puses pārrunāja iespēju paplašināt sadarbību enerģētikas, transporta un infrastruktūras projektos.

Vizītes laikā notika arī viedokļu apmaiņa par aktuālo situāciju Baltijas valstu elektroenerģijas pārvades sistēmas sinhronizēšanā ar kontinentālās Eiropas tīkliem projekta īstenošanā. E. Rinkēvičs pauda nostāju, ka šajā jautājumā būtiska ir visu trīs Baltijas valstu pragmatiska un koordinēta rīcība.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI