DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. jūlijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
5
5

Latvijas Dabas fonds aicina uz pirmo Pļavas festivālu

Publicitātes foto

Šī gada 12. augustā Rīgā, Mazjumpravas muižas teritorijā visas dienas garumā notiks pirmais Pļavas festivāls, kas veltīts Latvijas vērtīgajām, bet izzūdošajām dzīvotnēm – dabiskajām pļavām. Tajā norisināsies dažādas praktiskas un izglītojošas aktivitātes, pļavas produktu tirdziņš un mūziķes Keitijas Bārbales koncerts. Uz pasākumu aicina Latvijas Dabas fonds (LDF) – nevalstiska dabas aizsardzības organizācija, kura nu jau vairākus gadus īpaši pievērsusies dabisko pļavu atjaunošanai un ilgtspējīgas apsaimniekošanas veicināšanai.

Pļavas festivāls sāksies 10.00, kad tiks atvērts pļavas produktu tirdziņš, kurā varēs iegādāties pļavās auguša liellopa gaļu, medu un citus biškopības produktus, aitas un kazas piena produktus, pļavas augu sīrupus, kā arī pļavas augu sēklas. Šajā laikā arī sāksies pastaiga un savvaļas augu sēklu vākšanas meistarklase botāniķes Rūtas Sniedzes-Kretalovas vadībā.

Pasākumā par pļavu, dabas daudzveidību un ūdeņiem stāstīs pārstāvji no LDF projektiem urbanLIFEcircles un LIFE GoodWater IP, Rīgas Zoodārza un Rīgas domes. Apmeklētāji varēs piedalīties tējas mandalu meistarklasē ar Evitu Lūkinu, kukaiņu ķeršanā ar entomologu Voldemāru Spuņģi, būvēt kukaiņu mājas ar biedrības “Bišu draugs” pārstāvjiem un piedalīties vairākās citās aktivitātēs.

Plkst. 15.00 notiks Latvijas Televīzijas laika ziņu redaktora Toma Briča lekcija par laikapstākļiem un klimata pārmaiņām, bet 18.00 – ainavu tūre gar Daugavu. Pļavas festivāla noslēgumā 20.00 apmeklētāji varēs klausīties mūziķes Keitijas Bārbales koncertu un vērot kukaiņus vakara gaismošanas pasākumā ar biologu Uģi Piterānu. Pilna Pļavas festivāla programma tiks izziņota drīzumā.

“Pēdējo gadu laikā Latvijas Dabas fonds aktīvi atjauno dabiskās pļavas visā Latvijā, veidojam pilsētas pļavas. Arī sabiedrība arvien vairāk interesējas par pļavām un pļavas augiem, cilvēki biežāk vēlas mauriņa vietā redzēt savvaļas augu saliņas. Tāpat kā dabā viss ir cieši saistīts – klimats, ekosistēmas un cilvēka vieta tajā –, arī festivāla fokusā ir gan pļavas, gan plašāka dabas izzināšana un cilvēka līdzdarbošanās. Tāpēc arī aicinām uz šo festivālu, kur vienuviet sapulcēti dažādi dabas eksperti, pļavas garšas tirgotāji, lai kopīgi varam izzināt un izbaudīt Latvijas savvaļu,” saka Rūta Sniedze-Kretalova, LDF botāniķe.

Pļavas festivāls tiek rīkots LDF kampaņas “Darām pļavu kopā!” ietvaros. Kampaņas laikā cilvēki ir aicināti ievākt savvaļas augu sēklas, lai palīdzētu atjaunot Latvijas dabiskās pļavas.

Kampaņa “Darām pļavu kopā!” norisinās ar projekta “Latvijas pilsoniskās sabiedrības stiprināšana ES Zaļā kursa un Bioloģiskās daudzveidības stratēģijas ieviešanai (LIFE LFN4GD)” atbalstu. Projektu finansiāli atbalsta ES LIFE programma, kā arī Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

Latvijas Dabas fonds ir viena no lielākajām dabas aizsardzības nevalstiskajām organizācijām Latvijā, kas darbojas jau vairāk nekā 30 gadus. Tā misija - Latvijas dabas daudzveidības saglabāšana un atjaunošana.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI