DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nelegālai kultūras priekšmetu apritei veltītā seminārā tiksies Baltijas valstu eksperti

Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, Trīs Brāļos 2. un 3. jūnijā norisināsies kultūras priekšmetu aprites tēmai veltīts starptautisks seminārs, ko rīko Latvijas Arheologu biedrība, sadarbībā ar Nacionālo kultūras mantojuma pārvaldi - “Nelikumīgas kultūras priekšmetu aprites novēršana Baltijā: iespējas un izaicinājumi” (ENG: “Prevention of illicit circulation of cultural goods in the Baltics: opportunities and challenges.”).

Seminārs izceļams kā pirmais, kurā kopīgi sanāks Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kultūras mantojuma eksperti un speciālisti, kuri darbojas tieši kultūras priekšmetu aprites uzraudzības jomā, lai dalītos pieredzē un kopīgi pārrunātu ar darbu saistītos izaicinājumus. Kā stāsta Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes Kultūras priekšmetu aprites daļas eksperts Mārcis Kalniņš, “Katrā no Baltijas valstīm ir nedaudz atšķirīga sistēma kultūras priekšmetu aizsardzībā, piemēram, atšķirīgs ir definējums tam cik vecus un kādus priekšmetus var uzskatīt par kultūras priekšmetiem, kādi priekšmeti un senlietas ir valsts aizsardzībā un kādi ir noteikumi to izvešanai no valsts. Tāpat arī atšķiras pieejas un pieredzes kultūras priekšmetu aizsardzībā. Lai varētu veiksmīgāk koordinēt savstarpējo saziņu un apturēt nelegālu kultūras priekšmetu apriti, piemēram, arheoloģisko senlietu nelikumīgu tirdzniecību un izvešanu, ir svarīgi, ka šīs jomas eksperti un speciālisti strādā kopā un pārzina gan kaimiņvalstu likumdošanu nianses, gan arī to kādā veidā kultūras priekšmetu aizsardzības sistēmas tur darbojas.”

Semināra pirmajā dienā paredzētas visu trīs Baltijas valstu ekspertu un speciālistu prezentācijas, iepazīstinot ar katras valsts kultūras priekšmetu aprites jomu regulējošajiem normatīvajiem aktiem, kam sekos diskusijas. Savukārt semināra otrajā dienā eksperti un speciālisti dosies praktiskā lauka darbā, apmeklējot vidi, kurā mēdz notikt nelegāla priekšmetu aprite un diskutēs par to kā efektīvāk sadarboties, lai Baltijas teritorijā to novēstu.

Visi interesenti aicināti pieteikt dalību semināra pirmajai dienai, 2. jūnijā klātienē vai attālināti reģistrēties ŠEIT.

Vietu skaits ierobežots. Darba valoda – angļu.

Semināra norise tiks straumēta arī Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes portāla YouTube kanālā.

Atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI