DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts prezidenta Egila Levita uzruna Rakstniecības un mūzikas muzeja pastāvīgās Dziesmu un deju svētku ekspozīcijas “Dziesmusvētku telpa” atklāšanā

FOTO: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

Mīļie tautieši! Dārgie draugi!

Kultūra ir Latvijas valsts pamatā. Latvijas valstij nav īpašas eksistences jēgas, ja tā nav latviešu nācijas valsts. Latviešu nācija veido latviešu kultūru.

Dziesmu svētki ir cieši sasaistīti ar Latvijas valsti, un tas ir atzīts arī Satversmē. Satversmes ievadā ir noteiktas valsts rūpes par kultūru.

Kordziedāšana ir sabiedrisks pasākums. Koris atveido to, kā mēs saprotam sevi kā latviešu nāciju. Katrs savā vietā dzied savu balsi, bet visi kopā veido kori. Mēs visi, dziedot Dziesmu svētkos vai ikdienā, veidojam latviešu nācijas kori.

Dziesmu svētku tradīcija ir nesaraujami saistīta ar latviešu nācijas izaugsmi un, protams, ar Latvijas valsti.

Es pateicos visiem tiem, kuri glabā šo Dziesmu svētku tradīciju, jo tradīcija dod mums pamatu rīkoties šodien un domāt par nākotni. Tādēļ latviešu Dziesmu svētki ir daudz kas vairāk nekā tikai kultūras izpausme. Tā ir Latvijas valsts izpausme, mūsu pašizpausme, mūsu nācijas identitāte.

Šajā ekspozīcijā ir atspoguļota šī Dziesmu svētku tradīcija, un katrs var to iepazīt tuvāk. Lai Latvijas nācija turpinātu pastāvēt un plaukt, ir svarīgi šo tradīciju kopt un nodot nākamajām paaudzēm.

Liels paldies visiem, kuri strādāja pie šīs pastāvīgās ekspozīcijas izveides! Tas ir nopietns un liels pienesums mūsu Dziesmu svētku tradīcijas turpināšanā.

Tiekamies Dziesmu svētkos!

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI