DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku, atzīmējot ievērojamā latviešu režisora Pētera Pētersona 100.jubileju

Publicitātes attēls

Latvijas Pasts izdod jaunu pastmarku un aploksni, atzīmējot ievērojamā latviešu režisora, tulkotāja, dramaturga un sabiedriskā darbinieka Pētera Pētersona 100.dzimšanas dienu. Filatēlijas jaunumus sākotnēji varēs iegādāties lielāko pilsētu pasta nodaļās, kā arī Latvijas Pasta e-veikalā https://veikals.pasts.lv/. Pastmarkas pirmās dienas zīmogošana paredzēta 2023.gada 24.maijā Rīgas 10.pasta nodaļā Elizabetes ielā 41/43, Rīgā, no plkst.9 līdz 18.

Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 1,65 eiro, un tā paredzēta sūtījumu apmaksai svara kategorijā līdz 20 gramu Latvijas teritorijā, savukārt pastmarkas tirāža sasniedz 25 000 eksemplāru. Līdz ar pastmarku tiks izdota arī speciāla aploksne 500 eksemplāru tirāžā.

Filatēlijas izdevumu dizaina autors ir mākslinieks Jānis Strupulis, kurš uz filatēlijas izdevumiem attēlojis P.Pētersona portretu.

P.Pētersons (1923–1998) ir latviešu dramaturgs, teātra režisors, kritiķis un drāmas teorētiķis, tulkotājs, publicists un sabiedrisks darbinieks. P.Pētersons iekļauts Latvijas Kultūras kanonā kā latviešu poētiskā teātra izveidotājs. Bijis XX Vispārējo latviešu dziesmu svētku režisors (1990), Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs (1993–1998), Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis kopš 1993.gada.

P.Pētersons strādājis Dailes teātrī, no 1964. līdz 1971.gadam bijis šī teātra mākslinieciskais vadītājs. Vēlākajos gados P.Pētersona iestudējumi lielākoties veidoti Jaunatnes teātrī un Nacionālajā teātrī, pavisam viņš radījis 46 uzvedumus. P.Pētersons ir dzejas drāmas žanra pārstāvis latviešu teātrī gan savās režijās, gan teorētiskajos apcerējumos, dramatizējumos un lugās, kuras daudzos gadījumos pats iestudējis. Latviešu teātros izrādītas astoņas P.Pētersona lugas.

Jauno pastmarku un aploksni Pēteris Pētersons – 100 iespējams apskatīt šeit.

Nākamais filatēlijas izdevums plānots 9.jūnijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI