DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. maijā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tiesu sistēma

Tieslietu padomes locekļi tiekas ar Zemgales rajona tiesas tiesnešiem

Pirmdien, 8. maijā, Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs un Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dzintra Balta tikās ar Zemgales rajona tiesas tiesnešiem. Tikšanās laikā pārrunāti Tieslietu padomes un tiesas darba jautājumi.

Vizītes ietvaros Tieslietu padomes priekšsēdētājs A. Strupišs informēja Zemgales rajona tiesas tiesnešus par Tieslietu padomes stratēģiju 2021. līdz 2025. gadam. “Tieslietu padomes stratēģijas mērķis ir stiprināt tiesu varas neatkarību, uzlabot tiesu varas efektivitāti un kvalitāti,” uzsvēra A. Strupišs.

Tieslietu padomes priekšsēdētājs informēja tiesnešus arī par to, ka tiks veidota darba grupa, kas veiks padziļinātu izpēti par informācijas apriti lietās, kas saistītas ar personu aizsardzību pret vardarbību vai tās draudiem cilvēka dzīvībai vai veselībai. Tāpat darba grupa nepieciešamības gadījumā sniegs priekšlikumus, kā šos procesus no tiesu skatupunkta varētu pilnveidot. Zemgales rajona tiesas tiesneši pauda atbalstu darba grupas izveidei un sistēmiskas izpētes veikšanai.

Tieslietu padomes priekšsēdētāja vietniece Dz. Balta ar Zemgales rajona tiesnešiem pārrunāja tiesnešu atlases jauno kārtību un tās procesu. “Mūsdienu tiesnesi vairs neraksturo tikai viņa nolēmums. Būtiska nozīme ir arī tiesneša kompetencēm un prasmēm. Tāpēc mums ir atbildīgi jāizvērtē, kādi jaunie tiesneši ienāk tiesu sistēmā,” uzsvēra Dz. Balta.

Pārrunājot tiesu darbinieku kvalifikācijas jautājumu, Zemgales rajona tiesas tiesneši norādīja, ka ir grūti aizpildīt tiesnešu palīgu amata vakances. Vienlaikus Tieslietu padomes locekļi darīja zināmu, ka Tieslietu padome kopā ar Tiesu efektivitātes stiprināšanas darba grupu strādā pie tiesnešu palīgu institūta pilnveidošanas.

Tāpat Tieslietu padomes locekļi apsprieda jautājumu par “lietu svēršanas” projektu un lietu izskatīšanas termiņu standarta nozīmi.

Apspriežot e-lietas darbības funkcionalitāti, Zemgales rajona tiesas tiesneši vērsa uzmanību uz to, ka vēl joprojām pastāv būtiskas problēmas e-lietas darbībā un diemžēl tiek apgrūtināts tiesas darbs.

Tieslietu padomes locekļi ar Zemgales rajona tiesas tiesnešiem diskutēja par lietu kategorijām, kuras būtu iespējams izskatīt rakstveida procesā. Tieslietu padomes locekļi minēja, ka šī gada Latvijas tiesnešu konferencē, kura norisināsies 2023. gada 19. maijā, arī ir plānots apspriest minēto jautājumu ar mērķi sekmēt tiesu sistēmas efektivitāti.

Papildu informācija:

Tieslietu padome piedalās tiesu sistēmas politikas un stratēģijas izstrādē, kā arī tiesu sistēmas darba organizācijas pilnveidošanā. Tāpēc, lai nodrošinātu kvalitatīvu un nepastarpinātu dialogu ar tiesu varu, Tieslietu padomes locekļi ir tikušies arī ar Latgales, Zemgales, Vidzemes, Kurzemes un Rīgas apgabaltiesu tiesnešiem, kā arī ar Ekonomisko lietu tiesas, Kurzemes rajona tiesas un Rīgas pilsētas tiesas tiesnešiem. Tieslietu padomes locekļiem plānotas darba vizītes uz Administratīvo apgabaltiesu un citām pirmās instances tiesām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI