DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VDD pievērš pastiprinātu uzmanību ar 9. maiju saistītām aktivitātēm

Valsts drošības dienests (VDD) arī šogad pievērš pastiprinātu uzmanību ar 9. maiju saistītām aktivitātēm, vērtējot, vai tās nerada riskus Latvijas nacionālajai drošībai.

Savā darbā VDD cieši sadarbojas ar Valsts policiju (VP). Dienesti pastiprinātā režīmā drošības situāciju Latvijā uzraudzīs arī 9. maijā.

Patlaban VDD uzmanības lokā nonākušās aktivitātes nav saistāmas ar būtiskiem riskiem Latvijas valsts drošībai. Vienlaikus VDD vērtējumā, tāpat kā iepriekšējos gados, pastāv risks, ka 9. maijā atsevišķas prokremliski noskaņotas personas var īstenot demonstratīvas, izaicinošas vai prettiesiskas aktivitātes agresorvalsts Krievijas interešu atbalstam.

VDD aicina iedzīvotājus, saskaroties ar šāda veida aktivitātēm, atturēties no reaģēšanas uz tām un informēt atbildīgos dienestus. Iedzīvotāji, kuru rīcībā ir informācija par 9. maijā plānotām provokatīvām vai prettiesiskām darbībām, tiek aicināti sniegt šo informāciju VDD, zvanot uz diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi dd@vdd.gov.lv. Savukārt, kļūstot par liecinieku šādām aktivitātēm 9. maijā, iedzīvotāji ir aicināti nekavējoties par tām informēt VP, zvanot uz tālruni 110.

VDD atgādina, ka saskaņā ar šā gada 20. aprīlī pieņemto likumu "Par atsevišķu publisku pasākumu rīkošanas aizliegumu 9. maijā" Latvijā 9. maijā ir aizliegts rīkot tādus publiskus izklaides un svētku pasākumus, sapulces, gājienus un piketus, kas ir vērsti uz Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšanu un apdraudēšanu, tostarp sabiedrības šķelšanu, kara, militārās agresijas, totalitārisma vai vardarbības slavināšanu, kā arī nepatiesu vēsturisko notikumu atspoguļošanu. 

Tāpat dienests atgādina, ka par genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu publisku attaisnošanu un slavināšanu (Krimināllikuma 74.1 pants), kā arī par darbībām, kas vērstas uz nacionālā vai etniskā naida vai nesaticības izraisīšanu (Krimināllikuma 78. pants), draud kriminālatbildība. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI