DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Latvija pārņems EK direktīvu, kas noteiks ierobežojumus aromatizētiem karsējamās tabakas izstrādājumiem

Latvija pārņems Eiropas Komisijas (turpmāk – EK) deleģēto direktīvu, kas paredz  noteikt ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt minēto izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu, piemēram, mentola aromātu.

Grozījumus Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā (turpmāk – Tabakas likums) šodien, 18. aprīlī, atbalstīja valdība. Šie ierobežojumi tiks attiecināti visās Eiropas Savienības (turpmāk – ES)  dalībvalstīs. Direktīva paredz, ka  ierobežojumiem vienlaicīgi visās ES dalībvalstīs jāstājas spēkā  2023.gada 23.oktobrī.

Saeimai grozījumus lūgs izskatīt steidzamības kārtā, jo  ES dalībvalstīm normas nacionālajos tiesību aktos ir jāpieņem līdz 2023.gada 23.jūlijam.

Likumprojekts paredz šādus grozījumus Tabakas likumā:

  • noteikt ierobežojumus karsējamās tabakas izstrādājumiem pievienot piedevas, kas var mainīt izstrādājuma smaržu vai garšu, radot raksturīgo aromātu (piemēram, mentola aromātu vai citu). Paredzētais ierobežojums neaizliedz pilnībā pievienot aromatizētājus, bet tikai ierobežo piedevu pievienošanu tādā apmērā, lai tās nerada izstrādājumam raksturīgo aromātu;
  • noteikt, ka raksturīgā aromāta novērtēšanas izdevumus karsējamiem tabakas izstrādājumiem sedz paši karsējamu tabakas izstrādājumu ražotāji un importētāji, līdzīgi, kā tas šobrīd jau ir noteikts cigarešu un tinamās tabakas ražotājiem un importētājiem;
  • iekļaut jaunu karsējama tabakas izstrādājuma definīciju, kā arī precizēt Tabakas likumā iekļauto definīciju “smēķēšanai paredzētiem tabakas izstrādājumiem”, lai nodrošinātu karsējama tabakas izstrādājuma un smēķēšanai paredzētu tabakas izstrādājumu definīciju saskaņotību;
  • noteikt, ka raksturīgā aromāta aizliegums karsējamiem tabakas izstrādājumiem stāsies spēkā 2023.gada 23.oktobrī, kā arī iekļaut atsauci uz  EK deleģēto direktīvu Tabakas likumā.

Karsējams tabakas izstrādājums definēts kā “jaunieviests tabakas izstrādājums, ko lieto, izmantojot karsēšanas procesu, lai izdalītu emisijas, kas satur nikotīnu un citas ķīmiskas vielas, ko ieelpo patērētājs, un kas atkarībā no tā īpašībām ir bezdūmu tabakas izstrādājums vai smēķēšanai paredzēts tabakas izstrādājums”.

Tabakas karsēšanas ierīces, kurās smēķē karsējamus tabakas izstrādājumus (“heet stick”), ir viens no jaunākajiem tabakas izstrādājumu ražotāju radītajiem izstrādājumiem, kas tiek maldinoši reklamēts kā mazāk kaitīga alternatīva tradicionālo cigarešu smēķēšanai. Tabakas karsēšanas ierīču darbības pamatā ir tabakas karsēšana augstā temperatūrā, kā rezultātā no tabakas tiek izdalīts nikotīnu un citu ķīmisku vielu saturošs aerosols, ko smēķētājs ieelpo. Lai gan pirmās tabakas karsēšanas ierīces tika laistas  apgrozījumā jau 2015. gadā, 2018. gadā tās nonāca plašākā tirdzniecībā daudzās valstīs, tajā skaitā Latvijā.

Lai arī 2020.gada 20.maijā  visā ES un Latvijā stājās spēkā raksturīgā aromāta aizliegums cigaretēm un tinamajai tabakai jeb mentola cigarešu aizliegums, minētais ierobežojums neattiecās uz jaunieviestiem tabakas izstrādājumiem, tai skaitā karsējamiem tabakas izstrādājumiem, kurus šobrīd tabakas industrija turpina piedāvāt kā alternatīvu smēķēšanas veidu cigaretēm un tinamajai tabakai ar raksturīgu aromātu.

Kā zināms, Saeimā skata arī vēl citas izmaiņas Tabakas likumā, tajā skaitā par aromatizētāju aizliegšanu elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumos un tabakas aizstājējproduktos (t.sk. beztabakas nikotīna spilventiņos). Aromatizētāju aizliegums ir viens no pasākumiem, lai skolēnu un jauniešu vidū mazinātu vēlmi  pamēģināt un uzsākt lietot  elektroniskās smēķēšanas ierīces un tabakas aizstājējproduktus (beztabakas nikotīna spilventiņus).  Minētie aromāti un dažādas garšas var radīt maldīgu iespaidu par smēķēšanas vai šādu produktu lietošanas pievilcīgumu, lai minētie produkti veicina atkarības rašanos, jo satur nikotīnu. Nikotīnu saturošu izstrādājumu lietošana, īpaši pusaudžu vecumā, ietekmē veselību un ir saistīta ar ilgtermiņa kognitīviem un uzvedības traucējumiem, ieskaitot atmiņas un uzmanības traucējumus.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI