DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Jāņa Akuratera muzejā lasīs Akurateru ģimenes vēstules uz Rietumiem un Sibīriju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jāņa Akuratera muzejs (Rīga, Ojāra Vācieša iela 6a) sestdien, 25. martā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, plkst. 14.00 aicina uz “Lasījumiem Laimas istabā”, lai kopīgi lasītu vēstules uz Austrumiem un Rietumiem, kas glabājas Akuratera ģimenes kolekcijās muzejā, kā arī lasītu un dalītos iespaidos par Jāņa Akuratera dzeju.

Pēc 2. pasaules kara Laima Akuratere ar mammu Mariju Annu dzīvo ļoti noslēgtu dzīvi Akuratera mājā, jo lielākā daļa iepriekšējo draugu ir zaudēta – vai nu viņi devušies kara beigās bēgļu gaitās uz Rietumiem, vai arī padomju režīms izsūtījis uz Sibīriju. Vēstulē Ofēlijai Sproģerei sešdesmito gadu sākumā Laima Akuratere raksta: “Cik maz ir palicis no pazīstamajiem cilvēkiem. Varētu jau būt savākti kaudzēm jaunu, bet šis pēdējais karš ir bijis kā Medūzas galva, ko uzskatot esi pārvērties akmenī.” Uz Sibīriju padomju režīms izsūtīja Laimas Akurateres vīru Frici Osi, ģimenes draugu mākslinieku Oskaru Kalēju un daudzus citus draugus un paziņas. Uz Rietumiem aizbrauca daudzi no Laimas studiju biedriem un paziņām – starp tiem Veronika Strēlerte, Ofēlija Sproģere, Jānis Rudzītis u.c.  Kad vairs nav iespējams satikties, tad vēstules iegūst īpašu vērtību. Rakstniecības un mūzikas muzeja krājumā Akuratera ģimenes kolekcijās glabājas vēstules, kas ceļojušas gan no izsūtījuma vietām Sibīrijā, gan no Zviedrijas, Vācijas, Lielbritānijas. Šīs vēstules apliecina, ka, dzīvojot padomju laika skarbajā ideoloģiskajā sistēmā un sava veida izolācijā no aktīvās sabiedriskās dzīves, Akurateru ģimenes sievietes nezaudē savu iekšējo brīvību un gara dzīves intensitāti, un arī viņu draugi gan Austrumos, gan Rietumos cenšas to sevī uzturēt un saglabāt, neraugoties uz sarežģīto ikdienu. “Lasījumos Laimas istabā” būs iespēja lasīt šīs nepublicētās vēstules no Akurateru ģimenes kolekcijām muzejā.

Jāņa Akuratera darbu lasīšanas tradīcija kopā ar muzeja speciālistiem aizsākās 2022. gada maijā, kad interesenti bija aicināti uz “Lasījumiem verandā”. Aukstākam laikam sākoties, darbu lasījumu pēcpusdienas notika ne vairs verandā, bet gan Gaišajā salonā, un, tāpat kā šoreiz, Laimas istabā. Un šī jau būs devītā tikšanās reize. Līdz šim sarunu pēcpusdienās lasīti gan Jāņa Akuratera stāsti “Komunista galvaskauss”, “Noklīdis krīvs”, Pilsonis Ozolārs”, “Dante paradīzē”, “Pūlis”, Bandīts Dūka” un “Nakts viesis”, gan Jāņa Akuratera dzeja; tāpat arī Laimas Akurateres dzeja un tulkojumi un Veronikas Strēlertes dzeja un atdzeja.

Ieejas maksa: 2,00 EUR; skolēniem, studentiem, senioriem: 1,50 EUR.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI