DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Puse lietotāju pieaugušo izglītības platformu EPALE izmanto praktisku prasmju pilnveidei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022. gada nogalē Erasmus+ programmas projekta “EPALE Nacionālais atbalsta dienests” komanda veica ikgadējo EPALE platformas Latvijas sadaļas lietotāju aptauju, kuras mērķis bija noskaidrot viedokļus par platformas darbību, kā arī sabiedrības attieksmi pret mūžizglītību Latvijā kopumā. Iegūtās atbildes tiks izmantotas, lai uzlabotu platformas darbību – gan tehniski, gan saturiski, kā arī veicinātu jaunu lietotāju reģistrēšanos un vietnes lietošanu.

Šogad aptaujā piedalījies 91 respondents. Apkopojot aptaujas rezultātus, secinām, ka lielākā daļa aptaujāto augstu novērtē pieaugušo izglītības nozīmi – 83,5% piešķīruši vērtējumus 5,4 un 3. Respondentu atbildes arī apliecina to, ka būtiski skaidrot sabiedrībai, kāpēc pārkvalificēšanās un prasmju uzlabošana ir tik svarīga un kā tas uzlabos cilvēku dzīves kvalitāti nākotnē.

Lielākā daļa (58,2%) platformu novērtē un izmanto, lai atrastu saturu, kas varētu būt noderīgs to darbības jomā. Taču gandrīz puse jeb 46,2% aptaujāto izmanto platformu arī, lai atrastu profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas iespējas, piemēram, kursus, MOOC, AIR, kas nozīmē, ka platforma ir ne tikai informācijas un resursu krājums, bet arī praktisks rīks savu prasmju pilnveidei. Tāpat kā iepriekšējos gados lielākā daļa aptaujāto (44%) aptaujāto par EPALE platformu uzzinājuši ar masu mediju un sociālo tīklu starpniecību, kas apliecina, ka ir būtiski uzrunāt cilvēkus tiem tuvā, saprotamā vidē un veidā. Interesanti, ka 11% par platformu uzzinājuši citu organizāciju rīkotajos pieaugušo izglītības pasākumos, kas norāda uz to, ka platforma ir atpazīstama arī ārpus kopienas pasākumiem.

Atbildot uz jautājumu par EPALE platformas apmeklēšanas biežumu, tāpat kā pagājušajā gadā lielākā daļa (37,4%) norādīja variantu “Dažreiz”. Saglabājusies arī pagājušā gada tendence regulāro apmeklētāju ziņā – vismaz reizi nedēļā platformu apmeklē ceturtā daļa jeb 24,2% aptaujāto. 56% aptaujāto norādīja, ka ir piedalījušies kādā projekta EPALE rīkotā pasākumā. Vienlaikus gandrīz puse aptaujāto (44%) atzīmēja, ka nav piedalījušies nevienā pasākumā. Ceram, ka nākotnē respondenti izmantos iespēju pieteikties un piedalīties kādā no projekta rīkotajiem bezmaksas mācību semināriem vai vebināriem.

Aptauju aizpildīja ne tikai pieaugušo izglītības jomas pārstāvji –  27,5% no respondentiem pārstāvēja citu darbības jomu: uzņēmējdarbību, valsts pārvaldi, sociālo darbu, kā arī daļa no respondentiem bija pensionāri. Tas norāda uz pozitīvu tendenci, ka platforma gūst atpazīstamību arī ārpus savas kopienas.

Pilnu aptaujas apkopojumu var lasīt šeit.

Izglītības un zinātnes ministrijas Erasmus+ projekts “EPALE Nacionālais atbalsta dienests” nodrošina EPALE darbību latviešu valodā, veicinot nacionālā satura veidošanu, nodrošinot diskusiju un pieredzes apmaiņas vidi Latvijas pieaugušo izglītības profesionāļiem kā valsts mērogā, tā arī starptautiski.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI