DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. martā, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Valsts policija pabeidz izmeklēšanu kriminālprocesā par sievietes nolaupīšanu Saulkrastos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 1. biroja 1. nodaļas amatpersonas pabeidza izmeklēšanu kriminālprocesā par personas nolaupīšanu, kas notika 2019. gadā Saulkrastos. Persona tika nolaupīta ar mērķi nelikumīgā veidā iegūt finansiālu labumu, taču iecerētais plāns noziedzniekiem neizdevās, tāpēc viņi nolaupīto personu nogalināja. Par noziedzīgā nozieguma izdarīšanu tika aizturēti divi vīrieši, kuriem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

2019. gada 3. oktobrī Saulkrastos pazuda 1979. gadā dzimusi Baltkrievijas Republikas pilsone. Likumsargi sāka meklēt pazudušo sievieti un, veicot liela apjoma izmeklēšanas darbības, noskaidroja, ka pret minēto personu ir veikts noziedzīgs nodarījums. Proti, policisti noskaidroja, ka personu grupa plānoja veikt noziegumu attiecībā pret sievieti. Gatavojoties noziegumam, personas iesaistīja arī trīs Ukrainas pilsoņus. Tika noskaidrots, ka sieviete nolaupīta ar mērķi nelikumīgā veidā iegūt finansiālu labumu, taču personu plāns neizdevās, tāpēc viņi sievieti nogalināja. Tāpat minētās personas mēģināja izkrāpt nolaupītajai sievietei piederošos īpašumus, izmantojot viltotu pilnvaru.

Pagājušā gada aprīlī un septembrī par minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu likumsargi aizturēja 1956. un 1984. gadā dzimušus vīriešus – Krievijas Federācijas pilsoņus, kuriem ir bēgļu statuss Latvijas Republikā. Abiem vīriešiem tika piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Kriminālprocesā, pamatojoties uz nolīgumu par apvienotās izmeklēšanas grupas izveidi starp Latvijas un Ukrainu Republiku, notika sadarbība ar Ukrainas Nacionālo policiju, kā rezultātā par aizdomās turētiem ir atzīti arī trīs Ukrainas pilsoņi. Šobrīd turpinās sadarbība ar Ukrainas tiesībsargājošām iestādēm, lai vainīgās personas sauktu pie likumā paredzētās atbildības.

Minētais kriminālprocess kvalificēts pēc Krimināllikuma 153. panta trešās daļas, 15. panta ceturtās daļas un 177. panta trešās daļas – par personas nolaupīšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai to izdarījusi organizēta grupa; par krāpšanas mēģinājumu, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa.

Iegūstot pietiekamu pierādījumu kopumu un veicot visas nepieciešamās kriminālprocesa izmeklēšanas darbības, pagājušajā nedēļā tika pieņemts lēmums par kriminālprocesa nodošanu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai attiecībā pret divām personām.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI