DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Līgatnes dabas takās notiks Pasaules Savvaļas sugu dienas pasākums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sestdien, 4. martā, no 11.00 līdz 15.00 Līgatnes dabas takās būs iespēja uzzināt par Pasaulē apdraudētajām dzīvnieku un augu sugām, to nelāgo ieguvi un tirdzniecību. Pasākuma laikā Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki skaidros, kā nejauši nekļūt par kontrabandistu, kā, iegādājoties eksotiskus suvenīrus, nenodarīt pāri dabai.

Pasākums veltīts Pasaules Savvaļas sugu dienai, ko visā pasaulē atzīmē 3. martā – dienā, kad 1973. gadā tika parakstīta konvencija par starptautisko tirdzniecību ar apdraudētajām savvaļas augu un dzīvnieku sugām jeb CITES.

Dabas aizsardzības pārvaldes dabas aizsardzības departamenta savvaļas sugu aizsardzības nodaļas vecākais eksperts Rihards Miķelsons: ”Šogad CITES konvencijai aprit 50. gadadiena. Šo gadu laikā CITES ir bijusi nozīmīgs starpposms starp tirdzniecību un dabas aizsardzību, kur dalībvalstis strādā ar vienotiem mērķiem, lai nodrošinātu ilgtspējīgu savvaļas sugu izmantošanu. Viens no CITES konvencijas principiem ir pārķert nelegālos dzīvniekus, augus un to izstrādājumus to tirdzniecības brīdī vai laikā, kad tie tiek vesti pāri valstu robežām. Līgatnes dabas taku apmeklētājiem pasākuma laikā stāstīsim par apdraudētajām pasaules savvaļas sugām, kā arī ļausim aplūkot daļu no konfiscēto dzīvnieku un augu izstrādājumiem.”

Latvijā savvaļā dzīvo vairākas CITES pielikumos iekļautās sugas, daļa no tām aplūkojama arī Līgatnes dabas takās. Līgatnes dabas taku vadītāja Inta Lange: “CITES ir iekļauti ne tikai mums visiem labi zināmie lāči un lūši, bet arī, piemēram, pūces un citi Latvijā sastopamie plēsīgie putni. Atšķirībā no dienvidu zemēm, kur notiek CITES sugu nelegāla ieguve, Latvijā šo sugu lielākais apdraudējums ir cilvēku darbība, kas izjauc vai pat pilnībā iznīcina šo dzīvnieku dabiskās dzīvotnes. Tāpēc īpaša loma aizsargājamo sugu saglabāšanā ir zooloģiskajiem dārziem, kas veic dzīvnieku populācijas saglabāšanas funkcijas.”

Sestdien, 4.martā, Līgatnes dabas takas apmeklētājiem būs atvērtas no 9.00 līdz 17.00. CITES pasākums notiks dabas taku teritorijā, pie dabas izglītības centra “Pauguri”. Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku apmeklētāju biļeti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI