DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. februārī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Jaunie nosacījumi uzlabos dzīvnieku labturību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Valdība otrdien, 7. februārī, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotos grozījumus “Dzīvnieku aizsardzības likumā”. Grozījumi sagatavoti, lai uzlabotu dzīvnieku labturības līmeni to turēšanā, pavairošanā un atsavināšanā, panāktu dzīvnieku izsekojamību, vienlaikus aizsargājot potenciālos dzīvnieku pircējus, kā arī, lai paplašinātu kompetences dienestiem, uzsākot administratīvā pārkāpuma procesu, ja konstatēti pārkāpumi dzīvnieku labturībā un aizsardzībā.

Grozījumi nosaka jaunus pilnvarojumus Ministru kabinetam pieņemt jaunus noteikumus mājas (istabas) dzīvnieku labturībā un aizsardzībā. Līdz ar vairāku jauno noteikumu spēkā stāšanos, spēku zaudēs Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumi Nr. 266 “Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai”.

Grozījumos noteikti papildus pienākumi dzīvnieka īpašniekam mājas (istabas) dzīvnieku aizsardzībai. Noteikts, ka mājas (istabas) dzīvnieku drīkst pavairot, nekaitējot dzīvnieka veselībai, atbilstoši tā etoloģijai un tādā vecumā, kad tas ir sasniedzis vaislas dzimumgatavību, kā arī pavairošanai nedrīkst izmantot slimus mājas (istabas) dzīvniekus, dzīvniekus ar iedzimtām patoloģijām un fizioloģiski un ģenētiski nesaderīgus dzīvniekus. Grozījumi paredz, ka sieviešu kārtas sunim, kaķim un mājas (istabas) seskam gada laikā nedrīkst būt vairāk kā viens mazuļu metiens. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam jānodrošina, lai mājas (istabas) dzīvnieks ar radīto smaku, riešanu vai gaudošanu netraucētu attiecīgās mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

Likuma grozījumi paplašina arī dažādu institūciju pilnvaras Administratīvā pārkāpuma procesā dzīvnieku labturībā un aizsardzībā. Turpmāk Valsts policija drīkstēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai. Kā arī par mājas (istabas) dzīvnieku pārvadāšanas sabiedriskajā transportlīdzeklī prasību pārkāpumiem Valsts policija drīkstēs veikt visu administratīvā pārkāpuma procesu. Pašvaldības policija, pašvaldību administratīvās inspekcijas un Valsts policija varēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ar ko citam dzīvniekam nodarīts fizisks kaitējums, un par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Pārtikas un veterinārais dienests.

Dabas aizsardzības pārvaldes arī drīkstēs veikt administratīvā pārkāpuma procesu par savvaļas sugas dzīvnieka apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvnieku un tā izrādīšanu publiski kā atrakciju dzīvnieku.

Likumprojekts “Grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā vēl jāapstiprina Saeimai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI