DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mammadaba mājaslapa pieejama vieglajā valodā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Attēls: LVM

Veicinot iekļaujošu sabiedrību un dažādu sabiedrības grupu informētību par atpūtas iespējām Latvijas valsts mežu tūrisma objektos, AS “Latvijas valsts meži” (LVM) sadarbībā ar Latvijas Universitātes Lietišķās valodniecības centru (LU LVC) radījusi mammadaba tīmekļvietnes versiju vieglajā valodā.

“Erasmus+ projektam “Vieglās valodas veicināšana sociālai iekļaušanai” ir daudz vērtīgu rezultātu. Bez akadēmiskiem sasniegumiem mums bija svarīgi veicināt arī vieglās valodas lietošanu praksē. Atbalstot mūsu vēlmi sadarboties, “Latvijas valsts meži” devuši nozīmīgu ieguldījumu sabiedrības izaugsmē – vietnes mammadaba tulkojums vieglajā valodā ir lielisks piemērs, kā veicināt mazākaizsargātu un nereti izolētu cilvēku grupu patstāvību, vienlaikus ļaujot sajust rūpes par viņu labsajūtu,” teic LVC pētniece Velga Polinska.

LU LVC kursā “Vieglā valoda sociālai iekļaušanai” dalībnieki tulkoja mammadaba vietnes tekstus, kursa pasniedzēji tos koriģēja un vēlāk pārbaudīja kopā ar vieglās valodas lietotājiem Ogres sociālā dienesta darba grupā. Tāpat LVC komanda konsultēja LVM par tekstu vizuālo atbilstību informācijas pieejamības prasībām, kā arī vēlamo ilustrāciju lietojumu.

“Latvijas iedzīvotāji un viesi ļoti labprāt brīvo laiku pavada dabā, novērtējot gan mūsu dabas skaistumu un vērtības, gan labiekārtoto tūrisma infrastruktūru. Tāpēc mēs kā sociāli atbildīgs uzņēmums ne tikai nodrošinām plašas atpūtas iespējas dabā, bet arī atbalstām iniciatīvas, kas sekmē iekļaujošas sabiedrības stiprināšanu. Šogad kopā ar Latvijas Universitātes Lietišķās valodniecības centru esam pielāgojuši informāciju par atpūtas iespējām tai sabiedrības daļai, kurai pilnvērtīgas informācijas uztverei nepieciešama īpaša izteiksmes forma,” norāda LVM Komunikācijas daļas vadītājs Tomass Kotovičs.

Vieglā valoda veicina informācijas pieejamību. Tekstam vieglajā valodā jāatbilst dažādiem nosacījumiem gan valodas līmenī, gan arī vizuālā izkārtojuma līmenī. Veidojot tekstu vieglajā valodā, ir ļoti būtiski to pārbaudīt mērķa grupā, jo šāda teksta galvenais uzdevums ir nodot informāciju skaidri saprotamā veidā. Informācija vieglajā valodā ir būtiska dažādām iedzīvotāju grupām: vājdzirdīgajiem, cilvēkiem ar demenci, disleksiju, cilvēkiem pēc insulta, iebraucējiem ar vājām valodas zināšanām, cilvēkiem ar intelektuālās attīstības traucējumiem un citiem.

Mammadaba mājaslapā vienkopus atrodama informācija par Latvijas valsts mežu ierīkotajām un uzturētajām tūrisma un atpūtas vietām visā Latvijā. Lai nodrošinātu informācijas piekļūstamību arī cilvēkiem ar redzes traucējumiem, mājaslapā var pielāgot krāsu kontrastu un burtu lielumu. Tāpat šogad informācija par iecienītākajiem LVM tūrisma objektiem, kuros Ukrainas civiliedzīvotājiem tiek nodrošināta bezmaksas ieeja, ir publicēta ukraiņu valodā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI