DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Pabriks: Spānija sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Gatis Dieziņš, Aizsardzības ministrija

Šodien, 21. septembrī, aizsardzības ministrs Artis Pabriks tikās ar Spānijas vēstnieci Latvijā Susanu Kamaru Angulo (Susana Cámara Angulo), lai pārrunātu reģionālās drošības situāciju un abu valstu sadarbību aizsardzības jomā.

“Mēs augstu vērtējam Spānijas ieguldījumu Latvijas drošības stiprināšanā, stiprinot mūsu pretgaisa aizsardzību, piedaloties NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupā un patrulēšanā NATO gaisa telpā virs Baltijas jūras. Spānijas bruņoto spēku klātbūtne mūsu valstī un reģionā skaidri pauž NATO solidaritāti un gatavību kopā stāties pretī jebkādiem drošības izaicinājumiem,” pauž aizsardzības ministrs A. Pabriks.

Noslēdzoties S. Kamaras Angulo kadencei Latvijā, aizsardzības ministrs pateicās Spānijas vēstniecei par viņas būtisko ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā.

Reaģējot uz nepieciešamību stiprināt Baltijas reģiona aizsardzības spējas pēc Krievijas īstenotā iebrukuma Ukrainā, šī gada 26. jūnijā Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēku bāzē Lielvārdē tika izvietota Spānijas piegādātā zeme-gaiss zenītraķešu NASAMS baterija.

Kopā ar pretgaisa zenītraķešu bateriju Latvijā ieradās arī 85 Spānijas bruņoto spēku karavīri, kas pievienojās apmēram 500 šobrīd Baltijā jau esošajiem spāņu karavīriem.

Spānija ir viena no 11 NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupas Latvijā dalībvalstīm. Kaujas grupu vada Kanāda, apvienojot vairāk nekā 1700 karavīru no Albānijas, Čehijas, Itālijas, Islandes, Kanādas, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Spānijas un Ziemeļmaķedonijas, kuri rotācijas kārtībā pilda dienesta pienākumus Latvijā, piedaloties mācībās kopā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un tādējādi uzlabojot savietojamību ar reģionālajiem sabiedrotajiem, lai spētu reaģēt uz drošības vides izaicinājumiem.

Spānijas Gaisa spēki arī regulāri piedalās NATO Baltijas valstu Gaisa patrulēšanas misijā, rotācijas kārtībā nodrošinot pastāvīgu vienību klātbūtni Baltijas reģionā.

Jau ziņots, ka šī gada marta sākumā, reaģējot uz Krievijas nepamatoti sākto karu Ukrainā, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess (Pedro Sánchez) vizītes laikā Latvijā paziņoja par Spānijas lēmumu uz Latviju nosūtīt papildu karavīrus, tādējādi raidot nepārprotamu signālu Krievijai par NATO vienotību.

Spānijas vēstnieci S. Kamaru Angulo darbam Latvijā akreditēja 2018. gada 21. novembrī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI