DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. augustā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: naudas reforma pirms 30 gadiem nostiprināja Latvijas neatkarību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gatis Bergmanis, Valsts prezidenta kanceleja

18. augustā Valsts prezidents Egils Levits piedalījās 4. maija Deklarācijas kluba rīkotajā konferencē “Nauda Latvijā no neatkarības atjaunošanas līdz mūsdienām”, kas veltīta Latvijas finanšu un ekonomiskās neatkarības atjaunošanai pirms 30 gadiem. Valsts prezidents norādīja, ka tolaik īstenotā naudas reforma, lata ieviešana, bija tikpat svarīga kā politiskā neatkarības atjaunošana un nostiprināja valsts neatkarību.

“Toreiz, atdaloties no Padomju Savienības, ne tikai politiski atjaunojām savu neatkarību, bet arī vienlaikus bija pašsaprotami, ka mums ir jābūt savai naudai. Mēs negribējām būt Padomju Savienības vai Krievijas ekonomiskajā telpā, kas tā vai tā bruka,” teica Valsts prezidents E. Levits.

Valsts prezidents uzsvēra, ka ieviest savu valūtu pirms 30 gadiem bija vienīgā alternatīva, jo “paliekot Krievijas ekonomiskajā telpā, mēs būtu zaudējuši vēl vairāk”. Tāpat E. Levits norādīja, ka “tā būtu neloģiska rīcība – politiska neatkarība, bet ekonomiski esam kopā ar Krieviju”.  

Uzrunājot konferences dalībniekus, Valsts prezidents atzīmēja, ka naudas reforma 1992. gadā un pievienošanās Eiropas ekonomiskajai telpai caur iestāšanos Eiropas Savienībā 2004. gadā ir līdzvērtīgi svarīgas: “Eirozona ir otrā svarīgākā valūta starptautiskajā monetārajā sistēmā. Mēs šobrīd ekonomiski un politiski piederam pie tās telpas, kur mums ir jāpieder, tas ir, pie Eiropas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI