DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. augustā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Tiesa būvnieku karteļa lietā piespriež atlīdzināt zaudējumus Rīgas domei

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīgas dome pirmajā tiesu instancē ir uzvarējusi būvfirmu “Velve” par zaudējumu piedziņu 3,3 miljonu apmērā, kas saistīti ar Konkurences padomes konstatētu aizliegtu būvnieku vienošanos jeb tā dēvēto būvnieku karteli.

“Aicinu uzņēmumu “Velve” būt godprātīgiem, nepārsūdzēt tiesas spriedumu un atlīdzināt Rīgas domei konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā nodarītos zaudējumus, kas palīdzēs būvfirmai atjaunot savu labo reputāciju. Vēlos uzsvērt, ka Rīgas dome darīs visu, lai līdz pēdējam centam atgūtu pašvaldības pārmaksātos naudas līdzekļus gan no uzņēmuma “Velve”, gan arī pārējiem būvuzņēmumiem, tiklīdz tiesa atzīs to iesaisti būvnieku kartelī,” uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

Ekonomisko lietu tiesa ir daļēji apmierinājusi Rīgas domes prasību, piespriežot no būvfirmas “Velve” piedzīt  3 308 995 eiro apmērā, tostarp, 3 258 213 eiro par zaudējumiem, 23 189 eiro – par tiesas izdevumiem, bet 27 592 eiro veido citi ar lietas vešanu saistītie izdevumi. Rīgas dome bija vērsusies tiesā pret būvniecības kompāniju “Velve”, prasot atlīdzināt 3 977 971 eiro zaudējumus par aizliegtas vienošanās mākslīgi sadārdzinātiem būvprojektiem. Prasītā summa veidojās, skaitot līdzekļus, ko karteļa lietas dēļ pašvaldībai bija jāatmaksā Eiropas fondu pārvaldītājiem, kam tika  pierēķināts arī iespējamais būvdarbu sadārdzinājums.

Jau ziņots, ka 2021. gadā Konkurences padome (KP) lēma sodīt vairākus būvuzņēmums par ilgstošu aizliegtu vienošanos valsts un pašvaldību iepirkumos. Būvuzņēmums “Velve” atzina savu vainu, tomēr atteicās segt zaudējumus, tāpēc Rīgas dome vērsās pret būvkompāniju tiesā ar savu prasību par zaudējumu piedziņu. Zaudējumi saistīti ar Īpašuma departamenta iepirkumiem par būvdarbiem VEF Kultūras pilī, Pļavnieku ģimnāzijā, kā arī Rīgas Zolitūdes un Rīgas klasiskajā ģimnāzijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI