DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. augustā, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Savu pirmo lidojumu uzsācis mazais ērglis Otto

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LVM

Sasniedzot 60 dienu vecumu, spārnos pacēlies jaunais mazais ērglis Otto, kura ikdienai Lielās salas ligzdā var sekot līdzi AS “Latvijas valsts meži” nodrošinātajā tiešraidē.

Otto savu pirmo lidojumu uzsāka 5. augustā. Pēc trīs dienu prombūtnes ērglis savu ligzdu apciemoja atkal 7. augustā, kur tas tika pabarots ar strupastēm.

“Strupastes un vardes ir nozīmīgākie mazo ērgļu barības dzīvnieki, kuru pietiekams daudzums nosaka arī to ligzdošanas sekmes. Jaunie mazie ērgļi arī pēc izlidošanas no ligzdām, līdz pat septembra vidum, bieži uzturas ligzdās un tiek tur baroti. Tāpēc pašlaik ir labs laiks mazo ērgļu vērošanai tiešraidē,” skaidro ornitologs, LVM vecākais vides eksperts Uģis Bergmanis.

Septembra pirmās dekādes beigās mazie ērgļi uzsāk migrāciju uz ziemošanas vietām Āfrikā, uz dienvidiem no Ekvatora. Video novērošana pie mazo ērgļu ligzdām ir nozīmīgs projekts šīs sugas barošanās izpētē. Viens no pētījumiem, kas tapis no tiešraidēs iegūtajiem datiem, publicēts starptautiskajā ornitoloģisko pētījumu žurnālā “Bird Study” (pētījums atrodams te).

Ornitologu Uģa Bergmaņa un Aināra Auniņa veiktajā pētījumā secināts, ka nozīmīgākais barošanās avots mazajiem ērgļiem ir mazie grauzēji (43,36 %) un abinieki (44,81 %). Barību gādā gan tēviņi, gan mātītes, tomēr, kā liecina pētījuma dati, vairāk barības – 66 % – ligzdā nogādā tēviņi. Galvenokārt ēdiens tiek nests no trešās līdz septītajai stundai pēc saullēkta. Pēc mazo putnu izšķilšanās, kad barības sagāde ir jo īpaši svarīga, vidēji dienā tiek sagādātas gandrīz septiņas barības vienības.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI