DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

VID ar EK komisāri Makginesu pārrunā pret Krieviju un Baltkrieviju ieviesto sankciju ietekmi un ieviešanas izaicinājumus

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

2022. gada 22.jūlijā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls tikās ar Eiropas Komisijas finanšu pakalpojumu, finanšu stabilitātes un kapitāla tirgu savienības komisāri Mairedu Makginesu (Mairead McGuinness). Tikšanās laikā amatpersonas pārrunāja pret Krieviju un Baltkrieviju ieviesto sankciju ietekmi un ieviešanas izaicinājumus Latvijā.

VID ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme: “Latvijas robeža ar Krieviju un Baltkrieviju, mūsu un visas Eiropas Savienības kopīgā ārējā robeža, pašlaik jāaizsargā jaunās realitātes apstākļos. Tas ir būtisks darba apjoma pieaugums, tomēr Latvijas muitas profesionalitāte un aprīkojums dod pārliecību par sankciju ievērošanu.”

Sankciju izpildes kontrole ir viena no VID prioritātēm un būtiska ikdienas darba sastāvdaļa. VID veic kontroles pasākumus galvenokārt sektorālo sankciju īstenošanai, taču nodrošina arī finanšu sankciju īstenošanu attiecībā uz personām, uzņēmumiem.

Nepilnos piecos mēnešos, no 2022. gada marta līdz jūlija otrajai pusei, VID muitas amatpersonas veikušas gandrīz 70 000 dokumentu kontroļu un vairāk nekā 2000 muitas fiziskās kontroles pasākumu. Kontroļu rezultātā novērsti vairāk nekā 1100 pārkāpumi, liedzot izvest no Eiropas Savienības vai ievest Latvijā no Krievijas un Baltkrievijas preces, ko saskaņā ar spēkā esošo sankciju regulējumu ir aizliegts eksportēt vai importēt. Piemēram, novērsti mēģinājumi ievest Eiropas Savienībā tādas sankcijām pakļautu preču kravas kā transportlīdzekļus un to rezerves daļas, kokapstrādes materiālus, mēbeles, papīru, plastmasas izstrādājumus un citu preču kravas. Savukārt izvest no Eiropas Savienības liegts ugunsdzēšanas aprīkojumu, transformatorus, ķīmiskas vielas, metālu, caurules, saplākšņus, mehāniskas ierīces, rezerves daļas, printerus, audumus, automašīnas un citas preces.     

Papildus VID Muitas pārvalde vairāk nekā 400 gadījumos nosūtīja risku informāciju citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, vēršot uzmanību uz Latvijas muitas dienesta noraidītājām kravām un iespējamu mēģinājumu šķērsot Eiropas Savienības ārējo robežu citā valstī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI