DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Iļģuciemā aizturēti trīs vīrieši; atsavināti 532 540 nelegālo cigarešu un aptuveni 172 litri nelikumīga alkohola

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šā gada 18. jūlijā Valsts policijas amatpersonas par nelikumīgu akcīzes preču apriti Rīgā aizturēja trīs personas – 1960., 1976. un 1950. gadā dzimušus vīriešus. Kopumā tika atsavinātas 532 540 dažādu marku nelikumīgo cigarešu bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļu markām, aptuveni 172 litri nelikumīga alkohola, 539 patronas, kaujas granāta, destilācijas aparāts, aptuveni 50 litri brāgas, kā arī skaidra nauda 6 895 eiro. Nākamajā dienā, 19. jūlijā, 1950. gadā dzimušajam  vīrietim tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu, savukārt pārējiem diviem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Valsts policijā tika saņemta informācija par personām, kuras, iespējams, nodarbojas ar akcīzes preču nelikumīgu apriti un Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) Rīgas Kurzemes iecirknī tika uzsākts kriminālprocess. Veicot izmeklēšanas darbības kriminālprocesā un pārbaudot saņemto informāciju, VP RRP Rīgas Kurzemes iecirkņa policisti noskaidroja iesaistītās personas – 1960., 1976. un 1950. gadā dzimušus vīriešus, kuri personu grupā nodarbojās ar nelikumīgu akcīzes preču apriti.

Šā gada 18. jūlijā VP RRP Rīgas Kurzemes iecirkņa amatpersonas sadarbībā ar VP RRP Siguldas iecirkņa policistiem un VP RRP Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja darbiniekiem Iļģuciema mikrorajonā pēc nelikumīgas akcīzes preču realizācijas un to pārvietošanas aizturēja divas iesaistītās personas un vēlāk tika aizturēta vēl trešā iesaistītā persona, jau iepriekš minētie 1960., 1976. un 1950. gadā dzimušie vīrieši. Divi vīrieši aizturēti par akcīzes preču nelikumīgu glabāšanu un viens vīrietis par nelikumīgu akcīzes preču realizāciju, pārvietošanu un glabāšanu ievērojamā apmērā.

Veicot vairākas sankcionētas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, automašīnās, kā arī ar aizturētām personām saistītās adresēs, policisti kopumā atrada un atsavināja 532 540 dažādu marku (Marlboro, NZ, Corona, Premjer, Minsk, Winston, Richmond) nelikumīgo cigarešu bez Latvijas republikas akcīzes nodokļu markām, 171,67 litru nelikumīga alkohola, 539 patronas, kaujas granātu, destilācijas aparātu, kas, paredzēts nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanai, aptuveni 50 litru brāgas (spirta rūpniecības un kandžas starpprodukts), kā arī skaidru naudu 6 895 eiro.

Par šo gadījumu ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 2216. panta - par nelegāli izgatavotu (ražotu) vai tādu tabakas izstrādājumu, kuri nav marķēti ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, izņemot normatīvajos aktos paredzētos gadījumus, realizāciju nelielā apmērā, ja tā izdarīta mantkārīgā nolūkā. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu. Tāpat arī pēc Krimināllikuma 221. panta trešās daļas – par alkoholisko dzērienu vai tabakas izstrādājumu nelikumīgu izgatavošanu (ražošanu), uzglabāšanu, pārvietošanu vai realizāciju, ja tā izdarīta lielā apmērā, ja to izdarījusi organizēta grupa. Par šādu noziegumu likumā paredzēts sods – brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šā gada 19. jūlijā aizturētājam 1950. gadā dzimušajam vīrietim tiesa piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Vīrietis divus mēnešus pirms aizturēšanas jau iepriekš bija aizturēts par nelikumīgu akcīzes preču glabāšanu un realizāciju. Savukārt 1960. gadā un 1976. gadā dzimušajiem vīriešiem piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI