DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika
3
3

No Krievijas un Baltkrievijas noteiktas akcīzes preces bez nodokļu nomaksas drīkst ievest tikai vienu reizi trīsdesmit dienās

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022.gada 20.jūlijā stājās spēkā grozījumi likumā „Par akcīzes nodokli”, saskaņā ar kuriem noteikts, ka, nemaksājot muitas maksājumus, normatīvajos aktos noteikto daudzumu degvielas, tabakas izstrādājumu un alkoholisko dzērienu fiziska persona no trešās valsts var ievest Latvijā personīgai vai ģimenes lietošanai ne biežāk kā vienu reizi trīsdesmit dienās.

Ar grozījumiem likumā „Par akcīzes nodokli” mainīts akcīzes preču pārvietošanas regularitātes kritērijs, aizstājot iepriekš likumā noteikto „ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās” ar „ne biežāk kā vienu reizi trīsdesmit dienās”. Akcīzes preču daudzums, ko savam patēriņam drīkst ievest Latvijā bez muitas maksājumu veikšanas, nav mainīts.

Līdz ar to no 2022.gada 20.jūlija persona savam patēriņam Latvijā no valsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, ar atbrīvojumu no muitas maksājumu samaksas reizi trīsdesmit dienās ar jebkāda veida sauszemes bezsliežu transportlīdzekli drīkst ievest 40 cigaretes vai 20 cigarillas, vai 10 cigārus, vai 50 gramus smēķējamās tabakas vai tabakas lapu, vai karsējamās tabakas; 1 litru alkoholisko dzērienu ar spirta saturu virs 22% vai 2 litrus alkoholisko dzērienu ar spirta saturu zem 22% un 4 litrus nedzirkstošā vīna, un 16 litrus alus.

Ne biežāk kā vienu reizi trīsdesmit dienās bez muitas maksājumu veikšanas no valstīm, attiecībā uz kurām nepastāv spēkā esoši degvielas importa ierobežojumi, drīkst ievest arī degvielu, kas atrodas transportlīdzekļa standarta tvertnē, un 10 litrus pārvietojamā tvertnē. Lai trīsdesmit dienu periodā degvielas ievešanai ar atbrīvojumu no muitas maksājumu samaksas netiktu vairakkārt izmantots viens un tas pats transportlīdzeklis, mainoties tikai automašīnas vadītājiem, minētais nosacījums attiecas gan uz konkrētu fizisko personu, gan uz konkrētu sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis.

Ievedot Latvijā degvielu, cigaretes vai alkoholu biežāk nekā vienu reizi trīsdesmit dienās vai arī pārsniedzot noteikto daudzumu, preces ir jādeklarē un jāmaksā attiecīgie nodokļi – akcīzes nodoklis, pievienotās vērtības nodoklis un muitas nodoklis. Šis nosacījums attiecas uz precēm, kas nav pakļautas sankcijām.

Stingrāki minēto akcīzes preču ievešanas biežuma ierobežojumi noteikti, ņemot vērā pret Krieviju un Baltkrieviju noteiktos ierobežojošos pasākumus situācijas Ukrainā dēļ, lai samazinātu personu pārvietošanos pāri Latvijas – Krievijas un Latvijas – Baltkrievijas robežai un ierobežotu atsevišķu akcīzes preču pirkšanu šajās valstīs.

Papildus vēršam uzmanību, ka Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pakļautās preces ievest ir aizliegts, līdz ar to no Baltkrievijas un Krievijas nedrīkst ievest arī degvielu, stipros alkoholiskos dzērienus un citas preces, kurām noteiktas sankcijas. Sankcijas attiecībā uz preču pārvietošanu (gan ievešanu, gan izvešanu) ir jāievēro arī fiziskajām personām.  

Informācija par noteiktajiem preču pārvietošanas ierobežojumiem, iebraucot Latvijā no trešajām valstīm, pieejama VID tīmekļvietnē sadaļā “Muita / Noteikumi / Ierobežojumi un aizliegumi preču pārvietošanai”, kā arī zvanot uz VID Konsultatīvo tālruni 67120000 un izvēloties sarunas tēmu „Muita”.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI