DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ukrainas civiliedzīvotājiem jaunajā mācību gadā tiks nodrošinātas augstākās izglītības un pētniecības iespējas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien,  2022. gada 14. jūlijā, valdībā atbalstīti Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi par finansiālu atbalstu studentiem un pētniekiem no Ukrainas 2022./2023. mācību gadā. Ukrainas civiliedzīvotājiem pieejams atbalsts iepriekš iegūtās izglītības atzīšanai, lai iestātos studiju programmās Latvijas augstākās izglītības iestādēs, kā arī pieejamas stipendijas studentiem un atalgojums zinātniekiem.

Ja Ukrainas civiliedzīvotājiem, stājoties augstskolā, objektīvu apstākļu dēļ nav iespējams uzrādīt iepriekš iegūtās izglītības dokumentus vai uzrādītajiem dokumentiem ir nepieciešama Akadēmiskā izglītības centra (AIC) ekspertīze, iepriekšējās izglītības atzīšanai nepieciešamās izmaksas tiks segtas no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat studējošiem Ukrainas civiliedzīvotājiem būs iespējas pretendēt uz atbalstu Erasmus+ mobilitātes ietvaros vai arī valsts budžeta stipendiju 140 eiro mēnesī. Stipendiju izmaksās no 2022. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim. Līdztekus IZM aicina augstskolas un koledžas to finansējuma ietvaros noteikt studiju maksas atlaides Ukrainas civiliedzīvotājiem. Atbilstoši Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumam Ukrainas civiliedzīvotājiem ir tiesības pretendēt uz valsts budžeta finansētu studiju vietu konkursa kārtībā.

Ukrainas pētniekus var iesaistīt esošajos, Latvijas Zinātnes padomes (LZP) apstiprinātajos projektos valsts pētījuma programmas (VPP) un fundamentālo lietišķo zinātņu programmas (FLP) ietvaros. Ukrainas pētnieks, iesaistoties VPP ai FLP projektā pilnā slodzē, mēnesī var saņemt  2000 eiro lielu atalgojumu (pirms nodokļu nomaksas), kā arī zinātniskā institūcija saņems 50 eiro netiešās attiecināmās izmaksas, kas rodas, iesaistot Ukrainas pētnieku pētījuma projektā. Tāpat Ukrainas pētniekiem, kam Latvijas Zinātnisko institūciju reģistrā reģistrēta zinātniskā institūcija nodrošina stažēšanos (nesaņemot atalgojumu)  un to zinātniskās darbības profils ir pārāk atšķirīgs, lai varētu iesaistīties īstenotajās VPP vai FLPP, valsts nodrošina pētniecības stipendiju zinātniskā un akadēmiskā darba veikšanai 900 eiro mēnesī. 

14. jūlijā valdībā atbalstītais informatīvais ziņojums “Atbalsts Ukrainas civiliedzīvotājiem augstākajā izglītībā un zinātnē” pieejams MK tīmekļvietnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI