DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Mājokļu Fonda izveide palīdzēs nodrošināt kvalitatīvus un pieejamus dzīvokļus reģionos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2022.gada 14.jūlijā Ministru kabinets (MK) apstiprināja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādāto konceptuālo ziņojumu “Valsts atbalsts pašvaldībām, lai nodrošinātu iedzīvotājiem kvalitatīvus un pieejamus īres mājokļus”. Pašreiz valsts finansiālais atbalsts mājokļu jomā tiek realizēts ar atsevišķām atbalsta programmām, kas nav pietiekoši. Tādēļ ministrija piedāvā izveidot Mājokļu fondu, kas pēc pašvaldību iedzīvotāju vajadzībām veidos jaunus īres mājokļus, ievērojot energoefektivitātes labo praksi.

Lai mazinātu reģionālo atšķirību un veicinātu uzņēmējdarbību, Reģionālās politikas pamatnostādnes 2020.-2027.gadam paredz rīcības virzienu cilvēkresursu piesaistei, kas savukārt piesaistīs privātās investīcijas, tādējādi radot jaunas darba vietas, kāpinot izaugsmes tempu reģionos. Lai piesaistītu cilvēkresursus, reģionos nepieciešams veicināt kvalitatīvu mājokļu pieejamību.

Ministrs Plešs: “Aktuālā tendence liecina, ka iedzīvotāji turpina pamest savas dzīvesvietas, kam par iemeslu bieži vien ir nepieejams kvalitatīvs mājoklis, kas atbilst mūsdienu prasībām. Redzam, ka iedzīvotāji turpina pārcelties no reģioniem uz Rīgu un Pierīgu, kur mājokļu tirgus ir attīstītāks, un sabiedrības interesēs ir šo tirgus nepilnību novērst, lai nodrošinātu darba spēka piesaisti, ekonomisko izaugsmi un ilgtspējīgu reģionu attīstību. Atbilstoši augošajam pieprasījumam pēc jauniem mājokļiem, kopā ilgtermiņā tiks izveidoti vairāk nekā 4000 īres dzīvokļi.’’

Mērķis ir izveidot Mājokļu Fondu , kas nodrošina finanšu resursu piesaisti un ieguldījumus mājokļu attīstībā, neradot negatīvu ietekmi uz vispārējās valdības budžeta deficītu. Mājokļu Fonda institūcija, ievērojot pašvaldības vajadzības, izveido īres dzīvokļus un iznomā tos pārvaldniekam, kurš savukārt apsaimnieko un izīrē mājokļus, veicot regulārus nomas maksājumus fondā. Fonda ietvaros plānots attīstīt projektus ar zemām mājokļu uzturēšanas un apsaimniekošanas izmaksām, kas ievēros augstus vides un ilgtspējas standartus.

Atbalsta mehānisms paredzēts mājokļu atbalstam visos plānošanas reģionos,  kā ilgtermiņa risinājums, lai veicinātu vispārēju mājokļu pieejamību plašākām iedzīvotāju grupām, ņemot vērā reģionu specifiskās nepieciešamības un iespējamos apmaksas modeļus iedzīvotāju dzīvesvietas nodrošināšanai, sniedzot pašvaldībām plašākas rīcības iespējas mājokļu nodrošināšanā, t.sk. krīzes situācijās. Tāpat arī ēku energoefektivitātes uzlabošanai, piemēram, CO2 emisiju samazināšanai, veicot jaunu zema enerģijas patēriņa ēku būvniecību.

Atbalsta piešķiršanā tiks ievērots princips par iekšzemes kopprodukta apgriezto proporcionalitāti (plānošanas reģionam ar mazāko iekšzemes kopproduktu uz vienu iedzīvotāju piešķirot lielāko finansējumu). Paredzēts, ka katrā novada centrā un valstspilsētā ārpus Rīgas plānošanas reģiona tiek nodrošināti pieejami mājokļi: vismaz 120 īres dzīvokļi (trīs daudzīvokļu mājas, katrā 40 īres dzīvokļi), savukārt ilgtermiņā plānots izveidot 4080 īres dzīvokļu.

Lai īstenotu priekšlikumus, sākotnēji nepieciešamais finansējums tiks piesaistīts no Emisijas kvotu izsolīšanas (EKII) instrumenta līdzekļiem, kas sastāda 100 milj. eiro, savukārt, turpmākai darbībai tiks piesaistīti līdzekļi no citiem avotiem ārpus valsts budžeta – t.sk. vērtētas aizņemšanās iespējas no Eiropas Investīciju bankas, aizņēmums 258 milj.  eiro apmērā un 158 milj. eiro pašu ieņēmumi – sākot ar 2026.gadu katru gadu iegulda fonda līdzekļus un papildus aizņēmums.

Fonda izveidei VARAM sadarbībā ar Finanšu ministriju un Ekonomikas ministriju jāsagatavo un 9 mēnešu laikā jāiesniedz MK likumprojekts ”Mājokļu Fonda likums”, savukārt pēc likuma pieņemšanas jāveic nepieciešamās darbības valsts kapitālsabiedrības “Mājokļu Fonda institūcija” dibināšanai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI