DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Sarunu festivālā Lampa diskutēs par aprites ekonomikas jautājumiem

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Aprites ekonomika ir viena no Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vides politikas prioritātēm. Produkti un pakalpojumi, kas izstrādāti atbilstoši aprites principiem, var minimizēt resursu izmantošanu un veicināt materiālu atkārtotu izmantošanu, pārstrādi un resursu atgūšanu. Lai kopīgi meklētu risinājumus, sarunu festivālā “Lampa” 1. un 2.jūlija diskusijās piedalīsies arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji.

Piektdien, 1. jūlijā, Cēsīs, diskusijā "Burkāni vai pātagas: kāda politika stiprinās tekstila industrijas ilgtspēju?" klātesošie runās par nepieciešamo politiku lai palielinātu ilgtspēju tekstila nozarē, aplūkojot nacionāla un Eiropas Savienības (ES) līmeņa iniciatīvas, tai skaitā, ES tekstila stratēģiju un 2025.gada mērķi visā ES tekstila atkritumus vākt dalīti, ko Latvija plāno ieviest 2023.gadā. Tāpat diskutēs par produktu dizainu, pāprodukcijas iznīcināšanu, bīstamām ķīmiskajām vielām tekstila produktos, atkārtotu apģērbu izmantošanu, remontu un pārstrādi, kā arī veidiem, kā labāk informēt patērētājus par apģērbu kvalitāti. Diskusijā plašāk par VARAM vides politikas mērķiem tekstila atkritumu jomā stāstīs vides aizsardzības departamenta direktore Rudīte Vesere.

Festivāla otrajā dienā, sestdien, 2.jūlijā, par aprites ekonomikas principiem un to, ko nozīmē ražot produktu godīgi, bez zaļmaldināšanas diskutēs Rudīte Vesere sarunā "Aprites ekonomikas pionieri – uzņēmumi Latvijā". Vides tēmu skatuvē “Apgaismo” turpinās pārrunāt ministrs Artūrs Toms Plešs, kurš piedalīsies sarunā par depozīta diskusijā "Kādas ziepes savārīja 13. Saeima?".  

Aprites ekonomikas kontekstā būtība ir produktu, materiālu un resursu vērtības noturēšana ekonomikā pēc iespējas ilgāk, vienlaikus samazinot gan izejvielu patēriņu un atkritumu apjomu, gan arī ietekmi uz vidi. Ministrijas izstrādātajā rīcības plānā pārejai uz aprites ekonomiku 2020.–2027. gadam ir noteikti galvenie rīcību virzieni un pasākumi aprites ekonomikas veicināšanai, kā arī noteiktas atbildīgās un iesaistītās institūcijas specifisku uzdevumu īstenošanai. VARAM strādā pie vairākām iniciatīvām, kas modernizēs atkritumu apsaimniekošanas nozari valstī – tai skaitā pie plašāku bioloģiski noārdāmo atkritumu un jaunu atkritumu plūsmu dalītās vākšanas un pārstrādes attīstīšanas, piemēram, tekstilmateriālu dalītu vākšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstādi. 

Kā būtisks atskaites punkts jāmin depozīta sistēmas dzērienu iepakojumam ieviešana Latvijā, un plānots, ka Latvijas depozīta sistēmas pirmajā darbības gadā pārstrādes rādītāji varētu sasniegt vidēji 70%, bet pirmajos trīs sistēmas darbības gados – 90%. Līdz šim depozīta sistēmā savākti jau aptuveni 6,5 milj. dzēriena iepakojuma vienību.

Savukārt festivāla noslēdzošajā pasākumā “Politiķu cepiens” piedalīsies ministrs Artūrs Toms Plešs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI