DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
10. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

KNAB pārbauda uz Liepājas autobusa parka autobusiem izvietotās aģitācijas atbilstību likuma prasībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ierosinājis divus administratīvā pārkāpuma procesus saistībā ar biedrības “LATVIJA PIRMĀ” iespējamiem pārkāpumiem kārtībā, kādā veicama aģitācija par likuma ierosināšanu.

Politiskajām partijām un citiem aģitācijas veicējiem, tostarp biedrībām, ir noteikti dažādi ierobežojumi, kas jāievēro ne tikai priekšvēlēšanu aģitācijas laikā, bet arī situācijās, kad tiek aicināts balsot par likumdošanas iniciatīvām. Lai pārbaudītu, vai uz Liepājas autobusa parka autobusiem izvietotie aģitācijas materiāli un izplatītie drukas materiāli, t.i., avīze “Latvija pirmā”, atbilst likumā “Par tautas nobalsošanu, likumu ierosināšanu un Eiropas pilsoņu iniciatīvu” noteiktajai kārtībai un ierobežojumiem, KNAB uzsāka pārbaudi.

Pārbaudē KNAB konstatēja, ka uz autobusiem izvietotie materiāli un izplatītie drukas materiāli ir aģitācija par likuma ierosināšanu, kuru veic biedrība “LATVIJA PIRMĀ”. Papildus KNAB konstatēja, ka biedrība, iespējams, pārkāpusi likumā noteikto: aģitācijas materiālos nav norādījusi aģitācijas apmaksātāju, nav iesniegusi KNAB paziņojumu par aģitācijas materiālu izvietošanu, kā arī pārsniegusi likumā noteikto maksimālo summu, kas paredzēta izdevumiem šāda veida aģitācijai.

Tā kā par šāda veida pārkāpumiem normatīvajos aktos ir paredzēta administratīvā atbildība, KNAB lems par administratīvā soda piemērošanu biedrībai, kā arī par aizliegumu veikt turpmāko aģitāciju un par pienākumu pārsniegtos izdevumus ieskaitīt valsts budžetā. Atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam pirms nelabvēlīga akta izdošanas KNAB aicināja biedrību iesniegt skaidrojumus, kā arī līdz 12. jūnijam labprātīgi novērst pārkāpumu, proti, pārtraukt veikt turpmāko aģitāciju.

Gadījumos, kad pārkāpums netiek novērsts labprātīgi, atbilstoši Administratīvā procesa likumā noteiktajam administratīvos aktus, tajā skaitā par aizliegumu veikt turpmāko aģitāciju, KNAB ir tiesīgs izpildīt piespiedu kārtā.

KNAB pašlaik turpina veikt pārbaudi par labdarības koncertu tūri “Gaisma krīt”, kas tiek īstenota kā aģitācija par likuma ierosināšanu.

Plašāka informācija saistībā ar aģitāciju par likuma ierosināšanu: https://www.knab.gov.lv/lv/parakstu-vaksana .

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI