DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Kariņš ar uzņēmēju organizācijām un enerģētikas uzņēmumiem pārrunā situāciju enerģētikas tirgū

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš trešdien, 8. jūnijā, tikās ar Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvjiem, lai pārrunātu situāciju enerģētikas tirgū, kā arī īstermiņa un ilgtermiņa risinājumus energoresursu pieejamības nodrošināšanai. Sanāksmē piedalījās arī ekonomikas ministre Ilze Indriksone, satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kā arī “Latvenergo”, “Sadales tīkls”, "Augstsprieguma tīkls", „Conexus Baltic Grid” un Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas pārstāvji.

Sanāksmes dalībnieki pārrunāja situāciju gāzes tirgū un situāciju ar gāzes krājumiem „Conexus Baltic Grid” pārvaldītajā Inčukalna gāzes krātuvē. Šobrīd ir skaidrs, ka gāze pietiks mājsaimniecību patēriņam gaidāmajā apkures sezonā, vienlaikus uzņēmēji tiek mudināti savlaicīgi slēgt līgumus par nepieciešamajām gāzes piegādēm un negaidīt rudeni, jo gāzes pieejamība tirgū un tās cena ir grūti prognozējama Krievijas īstenotā kara Ukrainā dēļ. Jau vēstīts, ka valdības uzdevumā “Latvenergo” iegādājās un Inčukalna gāzes krātuvē ir nogādāta gāze 2 TWh apmērā.

“Būtiski, ka, raugoties uz situāciju enerģētikas tirgū, valsts pārvalde un uzņēmēji skatās vienā virzienā. Šobrīd jau notiek darbs pie mērķētas pabalstu sistēmas izveides iedzīvotājiem, kam būs nepieciešams atbalsts gaidāmajā apkures sezonā. Tāpat esam vienisprātis un kopīgi mudinām uzņēmējus savlaicīgi slēgt līgumus par gāzes piegādēm, negaidot kādus labākus laikus,” pauda Ministru prezidents K. Kariņš.

Tikšanās laikā LDDK iepazīstināja klātesošos ar veikto izpēti par situāciju enerģētikas tirgū. LDDK pārstāvji arī iepazīstināja ar priekšlikumiem situācijas risināšanai.

"Latvijas enerģētiskā neatkarība no Krievijas energoresursiem šobrīd ir svarīgākais jautājums pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, tāpēc uzņēmējiem un valdībai ir jāstrādā vienā komandā, meklējot labākos risinājumus neatkarības veicināšanai,” uzsvēra Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Andris Bite. "Kā risinājumus īstermiņā redzam valsts intervenci gāzes iegādē Inčukalna gāzes krātuves piepildīšanā un mērķēta atbalsta mazturīgajiem iedzīvotājiem plānošanu nākamajai apkures sezonai, savukārt vidējā termiņā - maksimālu pāreju uz vietējo resursu izmantošanu siltuma un elektrības ražošanā, sadales tīklu infrastruktūras pieejamību atjaunīgās enerģijas pieslēgumu izveidošanai, vēl intensīvāku energoefektivitātes programmu realizēšanu, koģenerācijas atlikumsiltuma efektīvu izmantošanu, kā arī valsts dienestu kapacitātes stiprināšanu birokrātisko šķēršļu mazināšanai,” pauda Bite.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI