DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

KP atļauj “Tet” iegādāties telekomunikāciju uzņēmumu “Telia Latvija”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

12. maijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut SIA “Tet” iegūt izšķirošu ietekmi pār SIA “Telia Latvija”. KP lēma par apvienošanās atļaušanu, secinot, ka apvienošanās rezultātā nenostiprināsies SIA “Tet” dominējošais stāvoklis un netiks būtiski samazināta konkurence nevienā no ietekmētajiem tirgiem.

SIA “Tet” ir vēsturisks Latvijas telekomunikāciju operators, kas sniedz elektronisko sakaru un televīzijas pakalpojumus mājsaimniecībām, uzņēmumiem un valsts un pašvaldības iestādēm Latvijā. Uzņēmuma galvenā darbības joma ir fiksētā tīkla elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšanas kā balss telefonijas pakalpojumi, interneta un datu pārraides pakalpojumi. Tāpat, SIA “Tet” sniedz arī datu centra un mākoņa pakalpojumus, kā arī elektroenerģijas pakalpojumus. SIA “Tet” realizē izšķirošu ietekmi šādos uzņēmumos: SIA “Helio Media”, kas īsteno interaktīvās televīzijas pakalpojumus, SIA “Citrus Solutions”, kas nodarbojas ar inženiertīklu projektēšanu un būvniecību, SIA “Baltijas datoru akadēmija”, kas sniedz mācību risinājumus un konsultācijas, kā arī SIA “Data Experts”, kas nodrošina tehnisko atbalstu un IT drošības risinājumus. Savukārt SIA “Telia Latvija” ir telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējs, kas piedāvā dažādus IT ārpakalpojumus, tostarp, interneta piekļuvi, datu pārraidi, datu centra pakalpojumus, mākoņa pakalpojumus, kā arī mediju risinājumu pakalpojumus.

Tādējādi apvienošanās dalībnieku darbība pārklājas balss telefonijas fiksētajā elektronisko sakaru tīklā, interneta un datu pārraides un nomāto līniju pakalpojumu tirgos. Apvienošanās dalībnieki darbojas arī IT ārpakalpojumu tirgū, tai skaitā, sniedzot datu centra un mākoņa pakalpojumus un nodrošinot web hostinga un IT drošības pakalpojumus. Izvērtējot uzņēmumu sniegto un iestādes rīcībā esošo informāciju, KP secināja, ka apvienošanās rezultātā būtiski nemainīsies tirgus struktūra, nemazināsies konkurence un neizveidosies vai nenostiprināsies dominējošais stāvoklis ietekmētajos tirgos Latvijā, kuros darbojas apvienošanās dalībnieki. Līdz ar to apvienošanās ir atļaujama.

Lai nepieļautu būtisku konkurences samazināšanos uzņēmumu apvienošanās rezultātā, apvienošanās darījumiem, kas atbilst Konkurences likumā noteiktajiem kritērijiem, nepieciešama Konkurences padomes atļauja. Tādējādi Konkurences padome nodrošina valstisku kontroli pār tirgu koncentrēšanos, lai neveidojas tādas strukturālas izmaiņas, kuru rezultātā patērētājiem ilgtermiņā tiek ierobežotas izvēles iespējas vai preces un pakalpojumi jāiegādājas par nekonkurētspējīgu cenu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI