DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

FUTURUM Indekss: Latvijas uzņēmēju noskaņojums kara ietekmē ir būtiski pasliktinājies, bet labāks nekā sākoties COVID-19

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) 12. aprīlī prezentēja sadarbībā ar domnīcu Futurum Latvia un sabiedriskās domas pētījuma centru SKDS veiktā pētījuma “FUTURUM Indekss” rezultātus, kas rāda, ka uzņēmēju noskaņojums kopumā ir kļuvis ievērojami pesimistiskāks.

LTRK domnīcas Futurum Latvia un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā 2022.gada februāra un marta pētījumā “FUTURUM Indekss” noskaidrots, ka ekonomikas indeksa vērtība atrodas zem 50 punktu robežas - tā ir 42.92 punkti, kas liecina par uzņēmēju pieaugošu pesimismu. Salīdzinot ar 2021. gada 4. ceturksni, indeksa vērtība ir pazeminājusies par 5.96 punktiem. Uzņēmēji mazāk pesimistiski ir par konkurenci pārstāvētajā nozarē, bet visnegatīvāk novērtēta ir vispārējā ekonomiskā aktivitāte valstī.

2022. gada 1. ceturksnī pesimistiski noskaņotas ir visas uzņēmumu grupas visos Latvijas reģionos. Mazāk negatīvi noskaņoti ir uzņēmumi Kurzemes un Zemgales reģionos, bet visnegatīvāk – Latgales reģionā. Pozitīvāk noskaņoti ir eksportējošo uzņēmumu vadītāji, tomēr salīdzinot ar 2021. gada izskaņu, šī indeksa vērtība ir samazinājusies par gandrīz 6 punktiem.  

Attiecībā uz nākotni aptaujātie uzņēmēji ir nedaudz pesimistiski, 2022. gada februārī un martā nākotnes indeksa vērtība ir 44.43 punkti, kopš 2021. gada nogales nākotnes indeksa vērtība ir samazinājusies par nepilniem 6 punktiem. Sliktākā uzņēmēju prognoze ir par vispārējo ekonomisko aktivitāti valstī. Sliktas prognozes ir arī attiecībā uz uzņēmuma finansiālo stāvokli un ekonomisko aktivitāti pārstāvētajā nozarē.

“No šodienas šis uzņēmēju konfidences mērījums, kuru SKDS veic jau kopš 2004. gada, ieguvis jaunu nosaukumu: FUTURUM Indekss. Nosaukuma maiņas pamatā ir fakts, ka darbu uzsākusi LTRK domnīca Futurum Latvija un šis pētījums būs regulārs – divas reizes gadā - domnīcas produkts, ar kuru iepazīstināsim sabiedrību un politikas veidotājus. Savukārt, par jaunākajiem FUTURUM indeksa datiem runājot - diemžēl mērījums uzrāda būtisku negatīvu uzņēmēju noskaņojuma tendenci. Kara ietekme, protams, ir jūtama. Labā ziņa, ka vismaz šobrīd indekss neuzrāda tik zemu līmeni, kādu vērojām, sākoties COVID -19 krīzei.,” komentē LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

FUTURUM Indekss ir indikators, kas raksturo Latvijas uzņēmēju kopējo noskaņojumu – cik tas kopumā ir optimistisks vai pesimistisks. FUTURUM Indeksa komponenti ļauj arī atsevišķi analizēt datus par uzņēmēju vērtējumu pašreizējai situācijai un prognozēm tuvākajai nākotnei, kā arī par dažādiem aspektiem, kas saistīti ar uzņēmumu darbības rādītājiem un kopējo situāciju uzņēmējdarbībā valstī. Pētījumā 2022. gada 1. ceturksnī piedalījās 750 uzņēmēji visā Latvijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI