DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Ar ES fondu atbalstu varēs īstenot astoņdesmit pašvaldību energoefektivitātes projektus

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) ir izvērtējusi saņemtos pašvaldību iesniegumus par Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma piešķiršanu infrastruktūras energoefektivitātes paaugstināšanai – no 93 projektu iecerēm apstiprinātas 80. Programmas piektajā kārtā no Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) pieejami vairāk nekā 37,4 miljoni eiro.

Projektu atlasē pašvaldību un to kapitālsabiedrību iesniegtajās projektu iecerēs kopējais pieprasītais ERAF finansējums par 4,9 miljoniem pārsniedza šajā kārtā pieejamo atbalstu – 37,4 miljonus eiro, tādēļ iesniegumi tika izvērtēti konkursa kārtībā un finansējuma nepietiekamības dēļ nav apstiprināti 13 no iesniegtajiem projektiem.

Pašvaldības projektos paredzējušas ieguldījumus energoefektivitātes paaugstināšanai sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēju infrastruktūrā, izglītības iestāžu, administratīvo ēku, sociālo pakalpojumu, t.sk. pansionātu, kultūras un sporta ēku un veselības aprūpes ēku uzlabošanai.

Reģionālajā sadalījumā visvairāk projektu tiks īstenots Vidzemē – 26; Latgalē un Rīgā – pa 19 projektiem. Zemgalē plānota 11, bet Kurzemē – 5 projektu īstenošana.

Projektos paredzētais ERAF finansējums svārstās no 47 tūkstošiem eiro līdz pat 2,7 miljoniem eiro, vidēji projektā - 455 tūkstoši eiro.

Projekti šobrīd apstiprināti ar nosacījumiem – pēc to izpildes apstiprināto projektu saraksts tiks publicēts vietnē atlase.cfla.gov.lv.

ES fondu programmā, kas vērsta uz primārās enerģijas patēriņa samazinājumu, sekmējot energoefektivitātes paaugstināšanu un pašvaldību izdevumu samazināšanos par siltumapgādi, piektajā atlases kārtā, atšķirībā no iepriekšējām, CFLA projektus pieņēma atklātā projektu iesniegumu atlasē, projektu iesniedzējiem par pieejamo finansējumu konkurējot konkursa veidā.

Energoefektivitātes paaugstināšanai projektu īstenotāji varēs veikt ēku pārbūvi vai atjaunošanu, lokālās vai autonomās siltumapgādes infrastruktūras pārbūvi vai atjaunošanu, kā arī iegādāties un uzstādīt atjaunojamos energoresursus izmantojošas siltumenerģiju ražošanas iekārtas.

Ar ES fondu atbalstu energoefektivitātes uzlabošanu varēs veikt pašvaldības īpašumos, kuros  netiek veikta saimnieciskā darbība. Tāpat projektus varēs īstenot ūdenssaimniecības, siltumapgādes, veselības aprūpes, sporta un kultūras pakalpojumu  infrastruktūrai.

ERAF atbalsts projektu īstenošanai paredzēts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātā 4.2.2. specifiskā atbalsta mērķa "Atbilstoši pašvaldības integrētajām attīstības programmām sekmēt energoefektivitātes paaugstināšanu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu pašvaldību ēkās" ietvaros, kas, izmantojot REACT-EU sniegto finansējumu, paplašināts ar piekto kārtu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI