DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. februārī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Valsts vides dienests aicina tirgotājus informēt par iemesliem, kāpēc kāvējas taromātu uzstādīšana

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šonedēļ notika depozīta sistēmas ieviešanas projekta uzraudzības sanāksme, kurā Valsts vides dienesta (VVD), SIA “Depozīta Iepakojuma Operators” (DIO), Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji novērtēja sistēmas ieviešanas progresu. Šoreiz sanāksmē tika pieaicināti arī tirgotāju pārstāvji, kas bija vērsušies VVD ar šādu lūgumu.

Depozīta sistēmas ieviešanas projekta uzraudzības sanāksmē tika pārrunāta situācija, ka vairākās plānotajās izlietotā depozīta iepakojuma automatizētās pieņemšanas vietās aizkavējas taromātu vai kiosku uzstādīšana. Līdz ar to šajās vietās vēl netiek veikta izlietotā dzērienu depozīta iepakojuma pieņemšana. Ņemot vērā, ka tirdzniecībā vēl ir neliels dzērienu apjoms depozīta iepakojumā, pagaidām VVD vēl nav piemērojis sankcijas pret tirgotājiem un DIO, bet drīzumā “iecietības režīmu” piemērošana jaunas sistēmas ieviešanas procesā, tiks pārtraukta. VVD katru situāciju izvērtēs individuāli, un aicina komersantus pašus VVD iesniegt paskaidrojumu par to, kāpēc netiek nodrošināta depozīta iepakojuma pieņemšana un sniegt apliecinājumu par termiņu, kādā tiks nodrošināta izlietotā depozīta iepakojuma pieņemšana.

Līdz izlietotā depozīta iepakojuma pieņemšanas uzsākšanai, tirdzniecības vietā, tās teritorijā vai tirdzniecības vietas tuvumā jāizvieto galalietotājam pieejama informācija par tuvākās pieņemšanas vietas adresi un darba laiku. Ja tirdzniecības vietā automatizētā depozīta iepakojuma pieņemšana netiks uzsākta tuvākajās nedēļās un nav izveidots kopīgs iepakojuma pieņemšanas punkts ar citu tirdzniecības vietu, tirgotājam ir jānodrošina manuālo depozīta iepakojuma pieņemšanu, līdz automatizētas pieņemšanas uzsākšanai.

Tirgotāju pārstāvis norādīja uz daudzām neērtībām, ko sistēmas ieviešana rada tirgotājiem un tirgotāju vēlmi depozīta sistēmas ieviešanu kā obligātu atlikt līdz 1.augustam.

Elita Baklāne – Ansberga, Valsts vides dienesta ģenerāldirektore: “Pārejas periods ir vajadzīgs, jo pirmie mēneši ir sarežģīti gan ražotājiem, gan tirgotājiem. Valsts vides dienests februārī nav piemērojis un nepiemēros soda sankcijas pret tirgotājiem. Visu pārejas periodu tiks piemērots “iecietības režīms” pret dažādām neatbilstībām, ja tirgotājiem būs pamatoti iemesli, kuru dēļ radušies sarežģījumi ar sistēmas ieviešanu un tās nepārtrauktības nodrošināšanu, tomēr tas nenozīmē, ka tirgotājs vispār var nepieņemt depozīta iepakojumu. Valsts vides dienestā saprot, ka depozīta sistēmas ieviešana ir papildus uzdevumi un pienākumi komersantiem, bet likumdevējs ir paredzējis, ka tirgotāji par dalību sistēma saņems atlīdzību un tam ir jābūt kā pakalpojumam.”

Atbilstoši Iepakojuma likumam no 2022. gada 1. februāra līdz 2022. gada 31.jūlijam spēkā ir pārejas periods depozīta iepakojuma tirdzniecībai.

VVD rīcībā esošā informācija liecina, ka automatizētās izlietotā depozīta iepakojuma pieņemšanas vietas šobrīd ir nodrošinātas 908 tirdzniecības vietās. Tādējādi uz šo brīdi ir uzstādīti un pieejami lietotājiem 812 taromāti un 96 kioski. Tas ir vairāk, nekā sākotnēji depozīta sistēmas organizēšanas un īstenošanas plānā bija paredzēts (694), kas norāda, ka tirgotāji aktīvi iesaistās depozīta sistēmā. 465 tirdzniecības vietās ir nodrošināta izlietotā depozīta iepakojuma manuāla pieņemšana.

Lai pārliecinātos par depozīta iepakojuma pieņemšanas tīkla darbību, VVD jau ir uzsācis izlases veida pārbaudes tirdzniecības vietās. Pēc VVD aicinājuma arī DIO pārstāvji no 4.marta uzsāks plašu tirdzniecības vietu apsekošanu, lai pārliecinātos par sistēmas ieviešanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI