DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Uzņemtais kurss Latvijas kapitāla tirgus attīstībā jāturpina

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2022. gada 9. februārī, notika Latvijas kapitāla tirgus forums 2022 "Ambīcijas. Izaugsme. Ilgtspēja", kuru rīkoja Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) un kurā tika diskutēts par Latvijas kapitāla tirgus izaicinājumiem un attīstības iespējām, ieskicējot turpmāk paveicamos soļus.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, iepazīstinot ar Eiropas Savienības stratēģiju vietējo un reģionālo kapitāla tirgu attīstībai un integrācijai, akcentēja: "Covid-19 krīze ir aktualizējusi nepieciešamību dažādot uzņēmumu finansējuma avotus, tai skaitā – mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Dziļi, integrēti un labi funkcionējoši kapitāla tirgi veicinās uzņēmējdarbības finansēšanu, kas ir būtiski ilgtspējīgai ekonomikas atveseļošanai. Kapitāla tirgi palīdzēs veidot spēcīgu ekonomiku, radīt jaunas darba vietas, kā arī finansēt tehnoloģiskās inovācijas un stiprināt Eiropas uzņēmumu konkurētspēju pasaulē."

Foruma atklāšanā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš uzsvēra: "Mēs visi labi saprotam, kas ir Latvijas kapitāla tirgus, un kāpēc tā attīstība ir svarīga, bet jautājums, kā to veicināt un kas līdz šim nav darīts, lai tas notiktu. Manuprāt, viens milzu resurss, kas līdz šim nav izmantots, ir valsts kapitālsabiedrības. Šobrīd valdībā notiek darbs, lai apzinātu valsts kapitālsabiedrības, kuras varētu izmantot fondu biržu papildu finanšu kapitāla piesaistei, tādējādi iedzīvinot Latvijas kapitāla tirgu. Es aicinu arī uzņēmējus skatīties, kā attīstīt savu uzņēmējdarbību ne tikai ar bankas aizdevumiem, bet arī caur kapitāla tirgu.  Šādā veidā mēs attīstīsim mūsu uzņēmumus, ekonomiku un padarīsim mūsu valsti stiprāku nākotnē."

FKTK priekšsēdētāja Santa Purgaile foruma atklāšanā iepazīstināja ar paveikto "10 soļu programmas Latvijas kapitāla tirgus attīstībai" ieviešanā un turpmākajiem darbiem, kas paveicami emitentu iespēju paplašināšanai, ieguldītāju aktivitātes veicināšanai un valsts sektora atbildībā esošo procesu pilnveidei. S.Purgaile, runājot par nākotnē paveicamo, akcentēja: "Latvijas kapitāla tirgus attīstība ir viena no FKTK prioritātēm un mēs, aktīvi uzrunājot un iesaistot partnerus, turpinām darbu, lai jau pēc iespējas drīz šajā segmentā piedzīvotu straujāku izaugsmi."

Foruma pirmajā daļā FKTK padomes locekļa Ģirta Rūdas vadībā tika diskutēts par Latvijas uzņēmumu ambīcijām kapitāla piesaistei. Diskusijas laikā tika secināts, ka publiskie kapitāla tirgi, jo īpaši sākotnējais publiskais piedāvājums, varētu nodrošināt finansējumu ambicioziem valsts kapitālsabiedrību paplašināšanās projektiem, dot papildus stimulu valsts kapitālsabiedrībām pielāgoties ilgtspējas riskiem, kā arī atrisināt vairumu korporatīvās pārvaldības izaicinājumu.

Foruma otrajā daļā tika vērtētas alternatīvās iespējas uzņēmumu izaugsmei. Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste sniedza ieskatu, kā finansēsim investīcijas Latvijā. Rezumējot paneļdiskusijā "Kā uzņēmumam izvēlēties piemērotāko izaugsmes sekmēšanas veidu?" pārrunāto, tās moderators – "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons uzsver: "Obligāciju emisijai ir vairākas būtiskas priekšrocības. Tā ir iespēja ambicioziem augošiem uzņēmumiem iegūt finansējumu ārpus banku sektora, ar nosacījumiem, kas ir vieglāki nekā banku kredītam.  Tāpat tas ir samērā vienkāršs un lēts process. Savukārt riska kapitāla pievienotā vērtība ir papildus kapitāla iegūšana un investoru iesaiste uzņēmumu attīstības un vērtības pieauguma veicināšanā, un bieži vien šāda iesaiste rada iespēju piekļūt kapitāla tirgiem un turpināt izaugsmi jau citā līmenī." 

Trešajā foruma daļā eksperti iepazīstināja ar dažādu uzņēmumu pieredzi un diskutēja, vai ilgtspēja ir iespējama visās jomās. FKTK padomes locekle  Kristīne Černaja-Mežmale, apkopojot ekspertu teikto, uzsver: "Ilgtspējīgas finanses kļūst par neatņemamu daļu ieguldījumu procesā. Uzņēmumiem ir jāapzinās savi pienākumi šajā jomā un jārīkojas, lai pilnveidotos. Tādējādi uzņēmumi veicinātu investoru iesaisti un aizsardzību, vienlaikus nodrošinātu tirgus attīstību un integritāti."

Foruma mērķis ir veicināt ekspertu diskusijas un institūciju sadarbību, lai attīstītu Latvijas kapitāla tirgu un pēc iespējas plašāk izmantotu tā potenciālu. Attīstīts kapitāla tirgus veicina vietējo un ārvalstu investīciju ieplūšanu Latvijā, paver plašas iespējas vietējiem un ārvalstu uzņēmējiem piesaistīt finanšu resursus, kā arī investoriem sniedz iespēju ieguldīt Latvijas tautsaimniecības attīstībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI