DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

LRA: KM un SIF turpina uzsākto Latvijas informatīvās telpas stiprināšanas politiku

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Atsaucoties uz dažādu nozaru pārstāvju un asociāciju viedokļiem, Kultūras Ministrijas un ekspertu sarunām par SIF (MAF) finansējumu un izskanējušajiem pārpratumiem, LRA vēlas uzsvērt, ka attiecībā pret iepriekšējo periodu nav būtisku izmaiņu SIF finansējuma piešķiršanas kārtībā un principos. Tas ir labs signāls Latvijas medijiem, kas apliecina uzņemtā kursa Latvijas informatīvās telpas stiprināšanā turpināšanu.

2022. gada MAF bāzes budžets starp elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem un rakstošajiem medijiem ir palielināts gandrīz vienlīdzīgā proporcijā, samazinot tikai elektronisko plašsaziņas līdzekļu proporciju un novirzot šos līdzekļus pētniecībai un mediju nozares nevalstisko organizāciju darbības atbalstam. Savukārt, no NEPLP pārdalītais finansējums ir paredzēts tikai NEPLP licencētiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kuri nodrošina programmu veidošanu, tā pat kā līdz šim.

Iespējams, ka tieši NEPLP finansējuma pārdale ir radījusi vislielākos pārpratumus, jo tas rada maldīgu iespaidu par neproporcionālu finansējuma pieaugumu elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kas veido un raida radio un televīzijas programmas. LRA norāda, ka NEPLP paspārnē esošie līdzekļi vienmēr ir bijuši mediju atbalsta eko sistēmas sastāvdaļa, kas paredzēta tieši raidošajiem medijiem, līdz ar to šo līdzekļu pārdale citiem mediju tirgus dalībniekiem nav pamatota.

Izmaiņas mediju atbalsta mehānismos un struktūrās ir nepieciešamas, bet tās ir pakārtojamas primāri mediju vides regulējuma izmaiņām, nodrošinot vienlīdzīgu regulējumu, atbildību un konkurences noteikumus. Visas platformas, kurās tiek izplatīts saturs nav vienā grozā liekamas vai savstarpēji salīdzināmas, jo katrai platformai ir dažāds saturiskais un regulatīvais mehānisms, pienākumi, t.sk. saturiskie un, kas ir būtiskākais – atbildība, gan juridiskā/administratīvā, gan sabiedrības priekšā. LRA arī piekrīt citu nozaru paustajiem viedokļiem, ka pēdējā brīža izmaiņas un steigā veikti labojumi nav laba prakse un šādas diskusijas par esošās sistēmas maiņu LRA lūdz organizēt un veikt savlaicīgi, visaptveroši un kompleksi, lai neradītu draudus jau tā trauslajai Latvijas mediju ekosistēmai.

Vienlaikus LRA pateicas Kultūras Ministrijai un Sabiedrības Integrācijas Fondam, ka tā ir uzklausījusi mediju nozari un veikusi visu iespējamo, lai mediju atbalsta finansējums pie medijiem nonāktu pēc iespējas ātrāk, tādējādi sniedzot maksimāli iespējamo labumu Latvijas informatīvajai telpai.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI