DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Mazā skolēnu skaita dēļ reorganizē Laidu pamatskolu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 2022. gada augusta Kuldīgas novadā reorganizēs Laidu pamatskolu, skolēniem nodrošinot iespēju mācīties tuvējās skolās – Skrundas vidusskolā vai Turlavas pamatskolā –, bet pirmsskolas grupas turpinās darboties savās telpās Sermītē, iekļaujoties Turlavas pamatskolas sastāvā – tā 27. janvāra domes sēdē lēma Kuldīgas novada domes deputāti.

Skrundas vidusskolas direktors Ainārs Zankovskis un Turlavas pamatskolas direktore Lāsma Veigelte ir apliecinājuši, ka ir atvērti sarunām ar vecākiem un labprāt uzņems Laidu pamatskolas skolēnus, bet Laidu pagasta pārvaldes vadītājs Andris Neilands gādās par to, lai pagasta bērni varētu ērti nokļūt uz izvēlēto skolu.

Ceturtdien, 3. februārī, plkst. 18.00 ZOOM platformā norisināsies Laidu pamatskolas vecāku sapulce, kurā ikvienam būs iespēja noskaidrot savus jautājumus. Saiti, lai pieslēgtos sapulcei, sagatavos un skolai turpmākai izsūtīšanai vecākiem nosūtīs pašvaldības Izglītības nodaļa.

Skolēnu skaits Laidu pamatskolā no 1. līdz 9. klasei pēdējo gadu laikā ir būtiski samazinājies – no 70 skolēniem 2017. gadā līdz 41 skolēnam pašlaik. Klasēs ir no diviem līdz 8 skolēniem, tāpēc mācības pamatā notiek apvienotajās klasēs – Laidu pamatskolā nav nevienas klases un neviena mācību priekšmeta, kurā vismaz daļa netiktu īstenota apvienoti. Rezultātā zaudētāji ir ne tikai skolēni, kas nesaņem vienlīdzīgi kvalitatīvu izglītību, bet arī pedagogi, kuru noslodze un atalgojums ir krietni zemāks nekā kolēģiem citās pamatskolās.

Valsts norāda uz kritērijiem, kurus ņemot vērā veicama skolu tīkla sakārtošana. Viens no tiem ir skolēnu un skolotāju skaita proporcija. Latvijā vidēji tā ir 8,6, Kuldīgas novadā –7,12, bet Laidu pamatskolā – viszemākā no visām novada skolām – 3,5 (12 skolotāji uz 42 skolēniem).

Skolā strādā 12 pedagogi, taču tikai 4 šajā skolā ir pamatdarbā. Pārējie māca atsevišķus priekšmetus ar nelielu stundu skaitu, strādājot arī citur, tāpēc skolēni saņem nepietiekamu pedagogu atbalstu konsultācijās. Skolā strādā arī 12 tehniskie darbinieki (tai skaitā pirmsskolas grupu Sermītē darbinieki).

Svarīgs jautājums, kas arī būs jārisina pašvaldībai – kā turpmāk tiks izmantotas Laidu pamatskolas telpas – valsts nozīmes arhitektūras piemineklis Laidu muiža ar 14,6 ha lielo parku. No 2022. gada 1. augusta ēkas apsaimniekotājs būs Laidu pagasta pārvalde, kas kopā ar domes vadību un vietējo kopienu meklēs labāko risinājumu. “Pašvaldībai ir svarīgi, ka Laidu muiža un tās apkārtne ir sakopta, pieejama iedzīvotājiem un tiek saglabāts tās kultūrvēsturiskais mantojums,” norāda Kuldīgas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Artis Roberts.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI