DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Gunāra Astras pieminekli “Nebaidies!” atklās 20. janvārī

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 20. janvārī plkst. 11.00, Tieslietu ministrija sadarbībā ar Latvijas Okupācijas muzeju atklās Gunāra Astras piemiņai veltītu pieminekli “Nebaidies!” Baumaņa skvērā (Brīvības ielā 34, Rīgā) pretim tiesas ēkai, kurā Latvijas slavenāko brīvības cīnītāju 1983. gadā notiesāja LPSR Augstākā tiesa.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Gunāra Astras personību raksturo nesalaužams cīnītāja gars – viņš nebaidījās nostāties pret padomju okupācijas varu un paust savu viedokli un vēlmi dzīvot neatkarīgā Latvijas valstī. Gunāra Astras piemiņu godināsim Barikāžu nedēļā 20. janvārī, atklājot pieminekli pie ēkas, kur 1983. gadā Astra teica savu slavenāko runu – Pēdējo vārdu LPSR Augstākajā tiesā. Piemineklis būs kā simbols Astras paustajām vērtībām, inteliģencei un ilgām pēc neatkarības.”

Latvijas neatkarības aizstāvi Gunāru Astru  tiesāja divas reizes 1961. un 1983. gadā. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas viņu attaisnoja abās lietās.

Latviešu patriots Gunārs Astra 1983. gada 15. decembra tiesas prāvā teica savu Pēdējo vārdu: "Es ticu, ka šis laiks izgaisīs kā ļauns murgs. Tas dod man spēku šeit stāvēt un elpot. Mūsu tauta ir daudz cietusi un tādēļ iemācījusies, un pārcietīs arī šo tumšo laiku."

1993. gada 18. novembrī Rīgā pie toreizējās Tieslietu ministrijas ēkas Brīvības ielā 34 tika uzstādīta Astram veltīta piemiņas plāksne. Savukārt 2020. gada 14. jūlijā Ministru kabinets  atbalstīja tieslietu ministra J. Bordāna iniciatīvu par pieminekļa celšanu Gunāram Astram. 2020. gada decembrī Saeima izskatīja priekšlikumu par nepieciešamā finansējuma piešķiršanu šim mērķi no valsts budžeta un to atbalstīja.

Pieminekļa atklāšanā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits un Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns, uzrunas teiks Gunāra Astras brālis Leons Astra un PSRS okupācijas laika pretošanās kustības dalībniece L. Doroņina-Lasmane, kā arī 1991. gada barikāžu biedrības prezidents Renārs Zaļais un pieminekļa autors, tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

Pieminekļa atklāšanas pasākumu būs iespējams vērot tiešraidē Tieslietu ministrijas Facebook un Youtube kanālā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI