DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
17. janvārī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Covid-19 ietekmē Latvijas apdrošināšanā ir bijis mērens kritums uz ES valstu fona

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vērtējot Eiropas mērogā, Latvija ir starp valstīm, kuras 2020. gadā sasniedza mērena Covid-19 pandēmijas negatīvā ietekme – kopējais prēmiju apjoms 2020. gadā samazinājās par 1,1%, atlīdzības – par 7,1%. Tikai 2021. gada trešajā ceturksnī pēc piecu mēnešu krituma un stagnācijas nozare atgriezās pie izaugsmes ar 2,9% parakstīto prēmiju apjoma pieaugumu. Iepriekšējos gados Latvijas apdrošināšanas tirgus bija piedzīvojis stabilu 7-11% izaugsmi.

Savukārt citas Eiropas valstis Covid-19 pandēmija un valdību rīcība ir ietekmējusi visai atšķirīgi. Eiropas apdrošinātāju jumta organizācija Insurance Europe ir apkopojusi datus par 2020. gadu, iezīmējot arī vairākas kopējas Eiropas apdrošināšanas tirgus tendences:

  • 2020. gadā kopējās prēmijas samazinājās gandrīz divās trešdaļās no 25 valstīm, par kurām apkopoti dati. Tas ir krasā pretstatā kopējam tirgus pieaugumam Eiropā laika posmā no 2017. līdz 2019. gadam.
  • Vislielākais kritums bija pandēmijas pirmā viļņa laikā no 2020. gada marta vidus līdz maija vidum, kad daudzos apdrošināšanas veidos parakstītās prēmijas samazinājās par divciparu skaitli. Tirgos atveseļošanās līmenis turpmākajos mēnešos valstīs bija visai atšķirīgs.

Eiropas mērogā nopietnākos apdrošināšanas prēmiju kritumus 2020. gadā piedzīvoja Portugāle (-19%), Francija (-12%), Somija (-11%), Čehija (-9%), Spānija (-8%), Igaunija un Itālija (-5%) un Beļģija (-3%).

Savukārt Zviedrijā (+12%), Ungārijā (+5%), Kiprā (+3%), Nīderlandē, Vācijā, Austrijā un Slovēnijā (+2%) kopumā turpinājusies tirgus izaugsme, neraugoties uz pandēmijas izaicinājumiem.

“Lai arī visās Eiropas valstīs pandēmijas dēļ ir bijuši noteikti dažāda līmeņa ekonomikas un ceļošanas ierobežojumi, apdrošinātāji kopumā ir saglabājuši darbības nepārtrauktību un plašu pakalpojumu spektru klientiem. Pandēmija noteikti ir veicinājusi nozares un pakalpojumu digitalizāciju Eiropā, tai skaitā valstīs, kur līdz šim tas bija mazāk attīstīts. Tāpat svarīgi uzsvērt, ka nav bažu par nozares stabilitāti – tā tiek uzraudzīta ES un nacionālajā līmenī, sekojot gan kapitalizācijas līmenim, gan citiem nozīmīgiem nozares stabilitātes rādītājiem,” norāda LAA prezidents Jānis Abāšins.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI