DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. decembrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Ārlietu ministrs tiekas ar jaunajiem Azerbaidžānas, Japānas, Krievijas un Lietuvas vēstniekiem un Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 22. decembrī notika ārlietu ministra Edgara Rinkēviča iepazīšanās tikšanās ar šī gada otrajā pusē akreditētajiem Azerbaidžānas, Japānas, Krievijas un Lietuvas vēstniekiem un Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju.

Tikšanās laikā ārlietu ministrs un vēstnieki apsprieda būtiskākos divpusējo attiecību aspektus, savukārt ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāju tika pārrunāti aktuālie Eiropas Savienības (ES) jautājumi. E. Rinkēvičs iezīmēja šī brīža ārpolitiskos izaicinājumus, pieminot situāciju uz robežas ar Baltkrieviju, kā arī saasinājumu Ukrainas robežas tuvumā. Tikšanās dalībnieki apmainījās viedokļiem arī par COVID pandēmijas iespaidu uz starptautisko dienaskārtību nākamajā gadā.

Uzrunājot Azerbaidžānas vēstnieku Elnuru Sultanovu (Elnur Sultanov), ārlietu ministrs atzīmēja Starpvaldību komisijas lomu abu valstu ekonomiskās sadarbības un transporta sakaru tālākā stiprināšanā un pievērsa uzmanību ES sadarbības ar Azerbaidžānu nozīmībai kā divpusēji, tā Austrumu partnerības ietvaros.

Pārrunājot sadarbību ar Japānas vēstnieku Jasuši Takasi (Yasushi Takase), E. Rinkēvičs atsauca atmiņā  šogad notikušo Japānas ārlietu ministra Tošimitsu Motegi vizīti Latvijā un pievērsās Japānas investīciju paplašināšanas iespējām, tai skaitā saistībā ar Trīs Jūru iniciatīvu un 2022. gadā gaidāmo Trīs Jūru iniciatīvas samitu Rīgā. 

Sarunā ar Krievijas vēstnieku Mihailu Vaņinu (Mikhail Vanin) ministrs akcentēja atklātības un pastāvošo starptautisko normu ievērošanas nozīmi starpvalstu attiecībās. Pieskaroties principiālajām atšķirībām valstu pozīcijās, ministrs uzsvēra, ka dialogs ir svarīgs. Divpusējās attiecībās jāmeklē konstruktīva dienaskārtība un jāveido nepolitizēta sadarbība reģionālā līmenī, piemēram, Baltijas jūras valstu padomes ietvaros, kopā strādājot pie tādiem būtiskiem jautājumiem kā klimata pārmaiņas, vides aizsardzība, sabiedrības veselības jautājumi u.c.

Uzrunājot Lietuvas vēstnieku Valdu Lastausku (Valdas Lastauskas), E. Rinkēvičs pauda gandarījumu par ciešajām attiecībām ar kaimiņvalsti. Nozīmīga ir abu valstu sadarbība, risinot kopīgos izaicinājumus, koordinējot nostājas ES un NATO ietvaros un sadarbojoties tādos formātos kā NB8 un Baltijas jūras valstu padome. Ministrs arī uzsvēra nepieciešamību turpināt attīstīt transporta infrastruktūras un digitālos projektus.

Vēršoties pie Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītājas Zanes Petres, ministrs pievērsa uzmanību konferencei par Eiropas nākotni. E. Rinkēvičs uzsvēra nepieciešamību panākt plašu sabiedrības un politisko aprindu iesaisti, lai nākamgad gaidāmais konferences noslēgums būtu ar konkrētiem rezultātiem. Ar gandarījumu puses atzīmēja Latvijas sabiedrības plašo atbalstu Latvijas dalībai ES.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI