DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Kultūras informācijas sistēmu centrs
Direktora vietnieks IT jautājumos Jānis Ziediņš
10. decembrī, 2021
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Ziemassvētku gaidīšanas laikā portālā Diva.lv brīvi pieejami ievērojamu latviešu mūziķu jauni koncertieraksti

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Cerību pilnajā un gada sirsnīgākajā – Ziemassvētku gaidīšanas – laikā Kultūras informācijas sistēmu centrs Latvijas iedzīvotājiem sniedz iespēju tiešsaistē bez maksas baudīt piecpadsmit pavisam jaunus, šajā gadā tapušus ievērojamu un tautā iemīļotu Latvijas mūziķu koncertierakstus, kuri ikvienam pieejami augstā tehnoloģiskā kvalitātē audiovizuālo ierakstu portālā Diva.lv .

Svētku laikā papildinātais koncertierakstu klāsts portālā Diva.lv ir plašs, daudzveidīgs un tematiski piesātināts, piedāvājot gan piecpadsmit jaunus, gan kopumā vairāk kā piecdesmit patiesi izcilus un augstvērtīgus pasākumu ierakstus dažādām muzikālajām gaumēm – sākot no izsmalcinātas melodiskās paletes muzikāliem gardēžiem līdz pat sirsnīgi emocionālām dziesmām, kas iepriecinās vienkāršus mūzikas mīļotājus. Situācijā, kad kultūras pasākumus varam apmeklēt ierobežotā apjomā un ir vēlams palikt mājās, svētku sajūtu noteikti bagātinās Latvijas un cittautu komponistu mūzika pazīstamu mūziķu izpildījumā, ļaujot baudīt krāšņu un izjustu muzikālu sniegumu.

Nozīmīgu vietu piedāvājumā ieņem leģendārā latviešu komponista un šī gada gaviļnieka Imanta Kalniņa muzikālais devums – portālā Diva.lv atradīsim veselus trīs Imantam Kalniņam veltītus koncertierakstus. Interesentiem tiek piedāvāts noskatīties gan komponista astoņdesmitās jubilejas koncertu no fon Stricka villas, kur izskan I. Kalniņa populārākās melodijas, gan projektu “Tev tuvumā” LU Botāniskajā dārzā, kur pazīstami dziedātāji, tai skaitā Marts Kristiāns Kalniņš, izpilda jubilāra un citu latviešu komponistu skaistākās sajūtu dziesmas, kā arī koncertu ar mazliet negaidītiem uzsvariem, proti, “Imants Kalniņš un tango” Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla "Rīgas Doms 2021" ietvaros, kur līdztekus tiek izpildīti Imanta Kalniņa un slavenā argentīniešu komponista Astora Pjacollas skaņdarbi.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas ir notikums ar kristīgi vēsturisku ievirzi, piedāvātajā klāstā atradīsim plašu senās mūzikas koncertu spektru, sākot ar senās mūzikas pētnieka, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas rektora, atskaņotājmākslinieka un diriģenta Guntara Prāņa jubilejas koncertu Rīgas Domā, kurā līdztekus senajai mūzikai izskan arī mūsdienu latviešu komponistu Ainara Mielava, Riharda Zaļupes un Riharda Dubras skaņdarbi, līdz pat koncertprogrammai “Luters un laikabiedri” par godu Reformācijas piecsimtgadei, kur skan Mārtiņa Lutera un viņa laikabiedru Johana Valtera un Kaspara Otmajera skaņdarbi senās mūzikas ansambļa “Ars Antiqua Riga” izpildījumā, turklāt programmu papildina aktiera Vara Piņķa stāstījumi par M. Lutera laiku un domām. Runājot par seno mūziku un ansambli “Ars Antiqua Riga”, tāpat jāpiemin komponista Uģa Prauliņa cikliskais darbs “Mesa” un renesanses laikmeta mesās visvairāk citētās interlūdijas “L’homme armè“  atskaņojums minētā  ansambļa izpildījumā, kam pieskaņojas ērģeles, sakbuti (senie tromboni) un elektroniskie taustiņinstrumenti, – tas viss šobrīd brīvi pieejams un baudāms portālā Diva.lv.

Jaunākā paaudze vai skarbākas neakadēmiskās mūzikas cienītāji noteikti novērtēs viena no šī brīža spilgtākajiem Latvijas reperiem, pašmāju repa bandīta PRUSAX koncertierakstu no fon Stricka villas ar leģendārā Ozola un rolanda če piedalīšanos, kā arī pasaulē un Latvijā augstu vērtētās folkmetāla grupas “Skyforger” folkprogrammu “Zobena dziesma”, kurā apkopotas senas kara un mitoloģiskās dziesmas un kura izskanēja etnofestivālā “Sviests”.

Jāatzīmē arī tādi brīvdabā atskaņoti koncerti, kuru ierakstus šobrīd piedāvājam tiešsaistē portālā Diva.lv, kā desmitais komponista Raimonda Tigula brīvdabas koncerts „Tiguļkalns”, kas ik gadu notiek augstākajā no deviņiem Talsu pakalniem, kā arī pasaules mūzikas festivāla PORTA vasaras koncerts Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur jaunā ampluā uzstājās grupa “Raxtu Raxti”, pirmo reizi izpildot mūziku no grupas jaunā albuma “Vidū Saule”.

Īsts baudījums mūzikas gardēžiem būs 20. gadsimta personībām veltītā koncertizrāde, kur divi skatītāju iemīļoti mākslinieki – pianists Andrejs Osokins un aktieris Ģirts Krūmiņš – izteiksmīgā sniegumā pauž Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles dzeju līdztekus ar Lūcijas Garūtas, Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmaņinova, Pētera Čaikovska un Jāņa Mediņa skaņdarbiem.

Tāpat koncertierakstu klāstā piedāvājam komponista Jēkaba Jančevska pirmā kormūzikas autoralbuma “Aeternum” prezentācijas koncertu Dzintaru koncertzālē, kur skan astoņas Jēkaba Jančevska dziesmas jauktajam korim Rīgas Doma kora skolas jauktā kora un diriģenta Jurģa Cābuļa interpretācijā. Kormūzikas cienītājiem noskatāma arī kamerkora “MoonBeams” koncertprogramma “Zvaigznēs” gan ar latviešu komponistu oriģināldziesmām un aranžijām, gan pasaulē zināmu komponistu kora un instrumentālās mūzikas pārlikumiem a cappella.

Savukārt pūtēju orķestra “Rīga” festivāla “Windstream 2021” noslēguma koncertā orķestra, pavadošās grupas un solistu Ata Ieviņa un Ata Zviedra izpildījumā skan Viļņa Šmīdberga un Gunāra Šimkus jaundarbs “Katedrāle” – lielformas simforoka kompozīcija rokgrupai un pūšaminstrumentiem, kuras pamatā ir Gunāra Šimkus privātajā arhīvā glabātās rokgrupas “Katedrāle” oriģinālkompozīciju skices un piezīmes. Skaņdarbs veido simbolisku tiltu no mūsdienām uz Latvijas rokmūzikas pirmsākumiem 20. gadsimta 60. un 70. gadu mijā, kad radās, iespējams, pirmā latviešu rokgrupa “Katedrāle”

Bet pilnīgi nevienu neatstās vienaldzīgu leģendārās bērnu vokālās studijas “Knīpas un Knauķi” jubilejas koncerta “Knīpām un Knauķiem 50” ieraksts no Dzintaru koncertzāles ar populārākajām “zelta dziesmām”, kā arī  fragmentiem no  dažādām izrādēm un koncertprogrammām.

Koncertu ieraksti veikti pēc pērn izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu īstenotā projekta “Kultūras mantojuma satura digitalizācija" (1. un 2. kārta) ietvaros un ar Valsts Kultūrkapitāla fonda programmas KULTŪRELPA atbalstu. Līdz šim ir pieteiktas un ierakstītas 53 kultūras norises, no kurām 51 koncerts skatāms un klausāms portālā Diva.lv, turklāt piedāvājumu regulāri papildina ar jaunu kultūras norišu ieskaņojumiem. Koncertu digitālo fiksēšanu producentes Dainas Markovas un režisoru Jura Sējāna un Ginta Fārenhorsta vadībā īsteno kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams” (HDPD), projekta vadītāja no Kultūras informācijas sistēmu centra puses ir Annija Vucāne.

Pasākumu rīkotāji un producenti joprojām tiek aicināti pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai – visu projekta īstenošanas laiku, līdz pat 2022. gada augustam. Tiek apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Pieteikt norises iespējams sazinoties ar projekta vadītāju Anniju Vucāni (annija.vucane@kis.gov.lv) vai producenti Dainu Markovu (hdpdproductionsdreams@gmail.com).

Iespēju digitalizētās kultūras norises noskatīties brīvpieejā augstā tehnoloģiskā kvalitātē ar ERAF atbalstu nodrošina Kultūras informācijas sistēmu centrs, kas minētajā tiešsaistes vietnē Diva.lv Latvijas iedzīvotājiem piedāvā augstvērtīgu digitalizētu kultūras saturu – sākot ar pagājušā gadsimta vidus audio un video ierakstiem no televīzijas un radio arhīva līdz pat aktuālākajiem notikumiem Latvijas muzikālajā dzīvē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI