DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM aicina pašvaldības pieteikties ES fondu atbalstam Natura 2000 teritoriju apsaimniekošanas pasākumu īstenošanai

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir paredzējusi novirzīt Kohēzijas fonda (KF) finansējumu 4,84 milj. eiro apmērā jaunam investīciju pasākumam pašvaldībām, lai ieviestu kompleksus apsaimniekošanas risinājumus Natura 2000 teritorijās. Tādējādi palielinot tiešo ieguldījumu dabisko ekosistēmu stāvokļa uzlabošanai, mazinot antropogēnās slodzes, piemēram, eitrofikāciju, eroziju, vides piesārņojumu, nodrošinot epidemioloģisko drošību un atjaunojot sugu un biotopu dzīvotnes.

Lai uzlabotu biotopu un sugu stāvokli, nepieciešams papildu finansējums dzīvotņu labvēlīga aizsardzības statusa nodrošināšanai, kā arī nepieciešamo pasākumu ieviešanai, lai neradītu sugu un biotopu labvēlīga aizsardzības stāvokļa pasliktināšanos. Tā veicināšanai Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) 2021. gada 26. oktobrī ir izsludinājusi atklātu projektu iesniegumu atlases konkursu pašvaldībām pasākumu īstenošanai Natura 2000 teritorijās, kas noteikti īpaši aizsargājamo dabas teritoriju plānos 2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas perioda 5.4.3. specifiskā atbalsta mērķa “Pasākumi biotopu un sugu aizsardzības labvēlīga statusa atjaunošanai” pasākumā  5.4.3.2. “Kompleksu  apsaimniekošanas pasākumu īstenošana Natura 2000 teritorijās” (SAMP 5.4.3.2.) ietvaros. Projektu iesniegumu sagatavošanas termiņš ir līdz 2022. gada 26. janvārim.

Maksimālais KF finansējuma atbalsts vienam projektam ir 797 500 eiro, bet minimālais – 250 000 eiro, vienlaikus 20% no KF ir jāparedz ES nozīmes dzīvotņu atjaunošanai vai ar to saistītām darbībām. Pateicoties šim atbalstam vismaz 22 tūkstošos hektāros ES nozīmes dzīvotņu platībās tiks veicināta labāka aizsardzības pakāpe.

VARAM sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi un CFLA 2021. gada 28. oktobrī rīko informatīvu semināru* pašvaldībām ar mērķi iepazīstināt potenciālos projektu iesniedzējus ar SAMP 5.4.3.2. īstenošanas nosacījumiem, nepieciešamo rīcību un risinājumiem dabas ekosistēmu stāvokļa uzlabošanai, kā arī labās prakses piemēriem ES dzīvotņu atjaunošanā un infrastruktūras ierīkošanā.

Sīkāka informācija par SAMP 5.4.3.2. projektu atlasi un pieteikšanās kārtību pieejama CFLA un VARAM tīmekļvietnēs: https://atlase.cfla.gov.lv/lv/ un https://www.varam.gov.lv/lv/kompleksu-apsaimniekosanas-pasakumu-istenosana-natura-2000-teritorijas

*Pasākums tiek organizēts  Eiropas Sociālā fonda projekta Nr. 10.1.2.0/18/TP/004 “Eiropas Sociālā fonda atbalsts Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai publicitātes pasākumu par Kohēzijas politikas fondiem nodrošināšanai” ietvaros. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI