DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Policija pirmajā mājsēdes naktī konstatējusi vairākus pārkāpumus, tostarp arī braukšanu reibumā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vakar, 21. oktobrī, tika aizvadīta pirmā nakts, kad visiem Latvijas iedzīvotājiem bija  jāievēro mājsēde jeb laika posmā no pulksten 20.00 līdz 05.00 jāatrodas savā dzīves vai uzturēšanas vietā. Šajā laikā Valsts policija ciešā sadarbībā ar pašvaldību policijām un Zemessardzi uzraudzīja, lai tiek ievēroti ārkārtējas situācijas noteikumi un epidemioloģiskās drošības pasākumi.

Kopumā deviņu stundu laikā pārbaudītas 4789 personas, no tām 4097 personām bijuši aizpildīti apliecinājumi. Nakts laikā likumsargi uzsāka 228 administratīvā pārkāpuma procesus par noteikto ierobežojumu neievērošanu, bet 707 gadījumos deva preventīvus norādījumus. Jāpiebilst, ka konstatēti vēl vismaz 35 pārkāpumi, kuros vēl tikai lems par administratīvā procesa uzsākšanu.

Nakts laikā likumsargi nekonstatēja būtiskus pārkāpumus vai privātas pulcēšanās, tomēr ir fiksēti atsevišķi gadījumi, kad personas klaji neievēro noteiktos ierobežojumus un pat sēžas pie transportlīdzekļa stūres reibumā.

Piemēram, ap pulksten 01.00 Valmieras pilsētā policija, apturot kādu automašīnu, konstatēja, ka automašīnas vadītājam nav aizpildīta pašapliecinājuma anketa. Automašīns šoferis apgalvoja, ka braucot uz banku, lai atbloķētu kodu karti. Vīrietis likumsargiem vairākkārt uzsvēris, ka nepiekrīt esošajiem ierobežojumiem un izturējies necienīgi pret policistiem. Autovadītājs jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā par dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem gan par ātruma pārsniegšanu, gan par agresīvu braukšanu. Šajā gadījumā vīrietim tika piemērots naudas sods 100 eiro apmērā.

Savukārt vakar Skrundā, Ventas ielā ap pulksten 23.20 apturēts cita transportlīdzekļa vadītājs, kurš ne tikai nevarēja uzrādīt aizpildītu un pamatotu pašapliecinājumu, bet arī sēdies pie stūres 1,99 promiļu reibumā. Viņš policistiem centies paskaidrot, ka dienā ir veicis darba pienākumus kādā vietā Kuldīgas novadā, taču aizkavējies darbā papildu uzdevumu dēļ. Lai gan vīrietis ir zinājis, ka jāaizpilda pašapliecinājums, viņš nevarēja paskaidrot tā neaizpildīšanas iemeslus. Vīrietim par šo pārkāpumu tika piemērots naudas sods 250 eiro apmērā, tāpat pret viņu ir uzsākts administratīvā pārkāpuma process par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā. Līdz lēmuma pieņemšanai vīrietim stājas spēkā transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.

Jāpiemin, ka par transportlīdzekļa vadīšanu, ja izelpotā gaisa vai asins pārbaudē konstatētā alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu — no divsimt četrdesmit līdz četrsimt naudas soda vienībām un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Valsts policija uzsver, ka arī turpmāk katru dienu līdz pat 14. novembrim no plkst. 20.00 līdz 5.00 ir spēkā pārvietošanas ierobežojumi jeb stingra mājsēde! Tas nozīmē, ka ikvienam iedzīvotājam ir pienākums atrasties savā dzīvesvietā vai uzturēšanās vietā vienas mājsaimniecības ietvaros!

Valsts policija atgādina, ka iedzīvotāji šobrīd ir policijas sabiedrotais un aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un atbildīgiem ierobežojumu ievērošanā.

Policijas primārais mērķis nav sodīt, bet gadījumos, kad personas klaji un apzināti neievēro noteiktos ierobežojumus sods ir neizbēgams – par ārkārtējās situācijas neievērošanu privātpersonām var piemērot naudas sodu līdz 2000 eiro, bet juridiskām personām līdz 5000 eiro.

Atgādinām, ka mājsēdes laikā pārvietoties var tikai neatliekamas vajadzības gadījumos, obligāti aizpildot apliecinājumu un līdzi ņemot pasi vai ID karti. Apliecinājumu var atrast Valsts policijas mājaslapā: https://www.vp.gov.lv/lv/pasapliecinajums. Apliecinājumu var aizpildīt elektroniski un uzrādīt telefonā, izdrukāt vai rakstot ar roku uz baltas papīra lapas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI