DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeima galīgajā lasījumā atbalsta likumu grozījumus, kas paredz izmaiņas valsts robežas joslas iekārtošanā un uzturēšanā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeima ceturtdien, 19.augustā, otrajā – galīgajā – lasījumā atbalstīja par steidzamiem atzītos grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā. Tie paredz noteikt gadījumus un kritērijus, kad pie ārējās robežas var noteikt patrulēšanas joslu un robežzīmju uzraudzības joslu, kā arī precizē valsts robežas joslas noteikšanu gar ūdenstilpēm.

Tā kā gan valsts robežas joslā, gan patrulēšanas joslā un noteiktā gadījumā arī robežzīmju uzraudzības joslā ir jānodrošina Valsts robežsardzes funkciju nodrošināšanai nepieciešamie apstākļi, ar izmaiņām likumā Ministru kabinetam paredzēts pilnvarojums noteikt valsts robežas, patrulēšanas, kā arī robežzīmju uzraudzības joslu iekārtošanas un uzturēšanas prasības.

Personai, kura vēlas uzturēties pierobežas vai patrulēšanas joslās, kā arī robežzīmju uzraudzības joslā, būs jāizsniedz terminētā caurlaide, paredz izmaiņas. To izsniegs uz laiku, kurā nepieciešams uzturēties patrulēšanas, robežzīmju uzraudzības vai pierobežas joslās, bet ne ilgāk kā uz vienu gadu.

Paredzēts, ka līdz tiek pabeigta valsts robežas iekārtošana, Ministru kabinetam katru gadu līdz 1.decembrim jāsniedz Saeimai detalizēts ziņojums par valsts robežas iekārtošanas gaitu un izlietotajiem finanšu līdzekļiem, un atsavinātajiem koksnes resursiem.

Tāpat otrajā – galīgajā - lasījumā atbalstītas izmaiņas Būvniecības likumā, kas nepieciešamas, lai nodrošinātu efektīvu un vienotu būvniecības dokumentu saskaņošanas procesu attiecībā uz būvniecību valsts robežas, patrulēšanas un robežzīmju uzraudzības joslās.

Likumprojekta anotācijā atzīmēts, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, kad pastāv augsti nelegālās migrācijas riski un ir nepieciešams nodrošināt ātru valsts robežas joslas iekārtošanas procesu, nepieciešams maksimāli samazināt būvniecības dokumentu saskaņošanas procesu, lai pēc iespējas ātrāk un efektīvāk varētu īstenot būvniecību un iekārtot valsts robežas joslu.

Savukārt veiktais grozījums Meža likumā paredz noteikt, ka koku ciršanas tiesības un īpašuma tiesības uz nocirstajiem kokiem valsts robežas, patrulēšanas un robežzīmju uzraudzības joslās Iekšlietu ministrija var nodot valsts akciju sabiedrībai “Latvijas valsts meži”. Attiecīgas izmaiņas nepieciešamas, lai nodrošinātu efektīvu koku izciršanu, iekārtojot un uzturot valsts robežas joslu, patrulēšanas joslu un robežzīmju uzraudzības joslu, skaidrots likumprojekta anotācijā. Saistītas izmaiņas veiktas arī Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI