DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Latvija uzsāk dalību starptautiskā augstas mobilitātes bruņu transportlīdzekļu sistēmu izstrādes projektā

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pašmāju tehnoloģiju uzņēmums “Latvijas Mobilais Telefons” uzsācis dalību Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas projektā FAMOUS (European Future Highly Mobile Augmented Armoured Systems), kas paredz augstas mobilitātes sauszemes bruņu transportlīdzekļu izstrādi. 

“Latvijas dalība šajā Eiropas mēroga projektā sekmēs mūsu speciālistu sadarbību ar vadošajiem ārvalstu militārās industrijas uzņēmumiem, kā arī būs būtisks ieguldījums reģionālās drošības stiprināšanā, piedaloties sauszemes bruņu transportlīdzekļu izstrādē un modernizācijā,” pauž aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

 “Sadarbojoties ar zinātniekiem un dažādu nozaru uzņēmumiem gan Latvijā, gan ārzemēs, LMT jau vairākus gadus vairs nav tikai mobilo sakaru operators. Esam iesaistījušies vairākos Eiropas izpētes projektos ne tikai aizsardzības nozarē, bet arī dronu un nākotnes mobilitātes inovāciju virzienā. Darbojamies arī kā IT risinājumu uzņēmums un ES projektu integrators Latvijā, kas iesaista projektos arī citus vietējos partnerus,” norāda uzņēmuma “Latvijas Mobilais Telefons” prezidents Juris Binde.

Projekta FAMOUS dalībvalstis ir Beļģija, Dānija, Francija, Grieķija, Igaunija, Latvija, Somija, Spānija un Vācija, un tajā piedalās pavisam 19 šo valstu uzņēmumi.  Konsorcija vadošā valsts ir Somija, un projekta īstenošanu koordinēs Somijas aizsardzības industrijas uzņēmums “Patria”.

Konsorcija uzņēmumi projekta FAMOUS ietvaros veiks izpēti un radīs jaunus tehnoloģiskus risinājumus, lai izstrādātu īpaši augstas mobilitātes bruņu transportlīdzekļus, kā arī pilnveidotu jau bruņojumā esošo transportlīdzekļu modeļu iespējas tādās jomās kā mobilitāte, enerģijas ražošana, aizsardzība, situācijas apzināšana, autonomija, ieroču sistēmas un transportlīdzekļu apkope.

Uzņēmums “Latvijas Mobilais Telefons” projektā piedalīsies, sniedzot savu ieguldījumu transportlīdzekļu sakaru arhitektūras izstrādē. Plānots, ka, projektam attīstoties, tajā tiks iesaistīti arī tie Latvijas ražojošie uzņēmumi, kuri pašlaik piedalās Latvijas – Somijas 6x6 bruņumašīnu sistēmas pētniecības un izstrādes projektā un nākotnē piedalīsies 6x6 transportlīdzekļu iepirkuma līguma realizēšanā.

Sauszemes kaujas spēju kategorijā iesniegtā projekta īstenošanai Eiropas Komisija piešķīrusi finansējumu 9 miljonu eiro apmērā Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas ietvaros, un katra no konsorcija dalībvalstīm projektu līdzfinansē aptuveni 1 miljona eiro apmērā.

Latvijas uzņēmumi kopumā piedalās piecos industrijas starptautiskos konsorcijos, kas iesniedza jaunu projektu pieteikumus Eiropas Komisijas organizētajā 2020. gada projektu uzsaukumā Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programmas ietvaros.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas  30. jūnija lēmumu visi pieci projekti ir izvēlēti Eiropas Komisijas līdzfinansējuma saņemšanai, sniedzot iespējas iesaistītajiem Latvijas uzņēmumiem piedalīties inovatīvu tehnoloģiju attīstīšanā arī tādās jomās kā virtuālā traumu simulatora izstrāde, mākslīgā intelekta pielietojamība, jūras pretmīnu spējas un pretzemūdens karadarbības risinājumi. Četru projektu gadījumā Aizsardzības ministrija ir pievienojusies starpvaldību sadarbības formātam, parakstot atbilstošus starptautiskos līgumus daudzpusējās nodomu vēstules formā, kā arī šo projektu sākotnējo kopējo prasību dokumentus.

Eiropas Aizsardzības industrijas attīstības programma darbojās no 2019. līdz 2020. gadam, un tās ietvaros pieejamais finansējums Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmumiem sasniedza ap 500 miljoniem eiro. No 2021. gada šo programmu aizstāj Eiropas Aizsardzības fonds, kura mērķis ir sekmēt ES dalībvalstu investīcijas kopīgā pētniecībā, tehnoloģiju izstrādē, ražošanā, kā arī sadarbību aizsardzības iekārtu kopīgā iegādē.

Pašmāju aizsardzības industrijas uzņēmumi informāciju par Aizsardzības ministrijas, ES un NATO atbalsta programmām var atrast Aizsardzības ministrijas tīmekļvietnes sadaļā “Uzņēmējiem”, kā arī rakstot uz Aizsardzības ministrijas Nodrošinājuma un aizsardzības investīciju politikas departamenta e-pasta adresi industrija@mod.gov.lv vai jautājumos par Eiropas Aizsardzības fondu – uz e-pasta adresi edf@mod.gov.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI