DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Brīvdienās uz muižu parkiem “VPDD 2021”

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: LIAA

Šī gada 3.-4.jūlijā, kā katru gadu, “Latvijas Piļu un muižu asociācija” (LPMA) organizē tradicionālās “Vēsturisko parku un dārzu dienas”. Šogad tēma ir veltīta – paklājdobēm, lai iepazistinātu muižu apmeklētājus ar šo dobju veidu un muižu un piļu dārzu kultūru kopumā.

Mazliet piemirsts dobju veids, bet to ienākšana Latvijā vistiešākajā veidā ir saistīta ar muižu zaļo zonu labiekātošanu. Stādīti divu vai vairāku ziedaugu dobē tā, lai veidotos paklājam līdzīgs raksts, ornaments tiek saukta par paklājdobi. Latvijā krāšņākā atrodas Rundāles pils parkā, kā arī pilsētu apstādījumos. Paklājdobju forma un ornamenti ir dārznieku radošuma un augu simbiozes rezultāts. Latvijā šī tradīcija ienākusi muižu laikos, īpaši 19.gadsimta otrajā pusē un iespējams no Lielbritānijas, kur turīgu ļaužu un aristokrātijas dārzos tās parādījās 19.gadsimta sākumā. Pateicoties pasaules apceļotājiem un transporta satiksmes attīstībai starp Dienvidameriku, Āfriku un Veco pasauli, pateicoties tam Eiropā jau 17.gadsimtā nonāca jaunu sugu augu sēklas, sīpoli un sakneņi, kuri vēlāk tika izmantoti dārzu kultūrā. Smalkas, īpaši kopjamas, ne viegli izveidojamas, bet noteikti, ka baudāmas dažādos veidos. Lai paklājdobes būtu skaistas visas veģetācijas sezonas garumā, dārzkopji bieži vien stādus maina vairākas reizes sezonā.

Jau šonedēļ 3-4.jūlijā LPMA – pilis un muižas īpaši gaidīs apmeklētājus, lai parādītu, pastāstītu, parādītu, ļautu sajust parku un dārzu diženumu un šarmu. Varbūt, šī ir iespēja kādam dārzmīlim iegādāties sen vēlamu stādu vai vienoties par sadarbību nākotnē. Daudzi un dažādi pasākumi - būs gan hercogienes ārstniecības augu dobes atklašana, gan muižas parkā priekšlasījums un ekskursija pa muižas dārzu, seminārs “Senie kultūraugi Cesvaines parkā”, varēs parkā uzspēlēt kroketu, piedalīties dārza svētkos un meistrdarbnīcās, klausīties gongu skaņās vai piedalīties talkā un daudz kas cits.  Šogad “VPDD 2021” savu dalību pieteikušas – Dobeles pils, Lielplatones muiža, Kazdangas pils, Elejas muižas Tējas naminš, Cesvaines pils, Telšu muiža, Ārendoles muiža, Zeļenieku pils, Vilces muiža. Vairāk informācija par konkrētiem objektiem katras vietas mājas lapā vai www.pilis.lv.

Latvijas Piļu un muižu asociācija (LPMA) ir profesionālā biedrība. Tā dibināta 2000.gadā un pašreiz apvieno 105 biedrus. Asociācijas galvenie mērķi ir veicināt Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu, piļu un muižu unikālo kultūras mantojuma vērtību un vides apzināšanu, izpēti, atjaunošanu, uzturēšanu, pielāgošanu izmantošanai, izmantošanu un attīstību; sekmēt tūrisma, kultūras un radošu industriju nozaru un ar tām saistītās infrastruktūras un pakalpojumu attīstību pilīs un muižās; paplašināt piļu un muižu pieejamību sabiedrībai; popularizēt kultūras mantojuma saglabāšanu, attīstīt sabiedrības kultūras mantojuma apziņu un veicināt sabiedrības līdzdalību kultūras mantojuma aizsardzībā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI