DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības nozares vadība godinās represēto karavīru piemiņu

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14. jūnijā, Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš apmeklēs represēto Latvijas armijas karavīru piemiņas vietas Gulbenē un Litenē.

Pieminot 1941. gada 14. jūnija notikumus, Gulbenē aizsardzības nozares vadības pārstāvji noliks ziedus pie pieminekļa represiju upuriem Gulbenes dzelzceļa stacijā, no kurienes pirms 80 gadiem izsūtīja apkārtnes iedzīvotājus un Latvijas armijas karavīrus, kā arī pieminēs Latvijas brīvības aizstāvjus, noliekot ziedus pie pieminekļa par Latvijas brīvību kritušajiem Gulbenes draudzes locekļiem.

Godinot represēto Latvijas armijas karavīru piemiņu, aizsardzības ministrs un Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieks 14. jūnijā arī apmeklēs Latvijas karavīru piemiņas vietu Litenes kapos, kur atrodas nogalinātajiem un nomocītajiem Latvijas armijas virsniekiem veltītais piemiņas ansamblis “Sāpju siena”.

Tāpat A. Pabriks 14. jūnijā tiksies ar Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadetiem, kuri apmeklēs Latvijas armijas Litenes poligonu un nometni, izzinot Latvijas armijas karavīru traģiskās likteņgaitas. Mācību pārgājiena laikā kadeti apskatīs vēsturiskā poligona mācību vietas un ierakumus, artilērijas un virsnieku nometņu vietas, vēsturisko šautuvi un Litenes nometni, kā arī piedalīsies piemiņas brīdī Litenes kapos.

Pieminot represētos Latvijas iedzīvotājus, Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece 14. jūnijā noliks ziedus pie Latvijas Okupācijas muzeja kompleksa piemiņas memoriāla “Vēstures taktīla”.

Šogad aprit 80 gadi kopš traģiskajiem 1941. gada 14. jūnija notikumiem, kad vienlaikus ar civiliedzīvotāju masveida izsūtīšanu notika represijas arī pret Latvijas armijas karavīriem. 1941. gada 14. jūnijā Latvijas armijas Litenes un Ostroviešu nometnē, kas atradās aptuveni 10 kilometru attālumā no Litenes, apcietināja un uz Sibīriju deportēja vismaz 430 virsnieku. Vairāki no viņiem tika nošauti uz vietas.

Papildu informācija par notikumiem Latvijas armijas nometnē Litenē: www.sargs.lv/Vesture/Vesture/2011/05/30-02.aspx.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI