DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

No augusta komercreģistra ierakstus plānots izsludināt Uzņēmumu reģistra tīmekļvietnē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 2.jūnijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Komerclikumā, kas paredz no šī gada 1.augusta komercreģistra ierakstus un dokumentus izsludināt Uzņēmumu reģistra (UR) tīmekļvietnē.

Izmaiņas paredz, ka komercreģistra ierakstus izsludinās, UR nodrošinot to publisku pieejamību tiešsaistē. Tāpat izsludinās reģistrācijas lietai pievienotos dokumentus. Ieraksts būs uzskatāms par izsludinātu nākamajā dienā pēc tā izdarīšanas. Dokumenti būs uzskatāmi par izsludinātiem nākamajā dienā pēc dokumentu pievienošanas reģistrācijas lietai.

Patlaban likums noteic, ka komercreģistra ierakstus izsludina oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”, vienlaikus tos publicējot elektroniski.

Līdz ar izmaiņām ietaupīsies uzņēmēju laiks un resursi, vairs nevēršoties UR klātienē, bet iesniedzot informāciju un konkrētos dokumentus elektroniski. Vienlaikus uzlabosies komercdarbības vides drošība, jo reģistru savstarpējās savienojamības sistēmā iegūtā informācija būs aktuāla – būs novērsts risks par neaktuālas izziņas un novecojušas informācijas iesniegšanu vai uzrādīšanu, teikts likumprojekta anotācijā.

Tāpat izmaiņas paredz atteikties no nekustamā īpašuma īpašnieku piekrišanas un paredzēt valdes apliecinājumu, ka sabiedrībai ir tiesības reģistrēt juridisko adresi konkrētajā adresē. Patlaban bez nekustamā īpašuma īpašnieka speciālas atļaujas uzņēmuma juridiskās adreses reģistrācija nav atļauta. Kā liecina prakse un Tieslietu ministrijas apkopotā informācija, pašreizējais regulējums šajā jautājumā ir neefektīvs.

Tautsaimniecījas komisijas deputāti šodien konceptuāli arī atbalstīja ar šo likumprojektu saistītās izmaiņas - grozījumus Eiropas komercsabiedrību likumā un grozījumus Eiropas kooperatīvo sabiedrību likumā.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās vēl jāpieņem Saeimai. Tautsaimniecības komsija lūgs Saeimu šos likumprojektus atzīt par steidzamiem, informē komisijas priekšsēdētājs Ralfs Nemiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI